Як закупити додаткові аналогічні послуги

UA RU
Автор
співзас­нов­ник та директор ПП «Центр публічних закупівель «Тендер-експерт», консультант з публічних закупівель, Львів
Якщо ви постали перед потребою придбати додаткові аналогічні послуги й не впевнені, як дотримати «букви закону»: закупити у того самого постачальника чи знову провести спрощену закупівлю? Ми підкажемо, як провести правомірну закупівлю. Розглянемо головні вимоги й умови на прикладах.


Закупівельне законодавство скеровує замовника проводити спрощені закупівлі, коли вартість предмета дорівнює або перевищує 50 тис. грн та менша за порогові суми, які Закон про публічні закупівлі встановлює для процедур закупівель. Однак, кожне правило має винятки. Зокрема, замовник може придбати необхідний товар, роботу чи послугу й без спрощеної закупівлі — у випадках, регламентованих частиною 7 статті 3 Закону № 922.

Покроково проаналізуймо один із таких випадків — коли після того, як замовник уклав договір про закупівлю послуг, у нього виникла потреба закупити додаткові аналогічні роботи чи послуги у того самого учасника. Як скористатися цим винятком, визначає пункт 5 частини 7 статті 3 Закону № 922. Проте практика – це не теорія, а у замовників під час такої закупівлі виникає чимало запитань. Пояснимо на прикладах, як правомірно закупити аналогічні додаткові послуги.

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Законодавче підґрунтя для застосування

Замовник має дотримати головних умов, які законодавець встановив для винятку. А саме:

Якщо після укладення договору про закупівлю в замовника виникла необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника. Можливість і умови таких додаткових робіт чи послуг можуть бути передбачені в основному договорі про закупівлю, укладеному за результатами проведення тендеру/спрощеної закупівлі. Закупівля додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50% ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення тендеру/спрощеної закупівлі (п. 5 ч. 7 ст. 3 Закону № 922 ).

Що врахувати в проєкті договору ➤Порада

Підтвердні документи для закупівлі аналогічних додаткових послуг

Якщо замовник хоче придбати додаткові аналогічні роботи чи послуги без спрощеної закупівлі, він має надати підтвердні документи.

Перелік підтвердних документів для закупівлі додаткових аналогічних робіт

Поточний ремонт

Зважайте, що склад документального підтвердження послуг залежатиме від їх специфіки. А оскільки законодавець не встановлює обмежень за видами послуг, для яких можна скористатися цією підставою, замовник має право закупити будь-які послуги в розумінні Закону № 922.

Так, щоб закупити додаткові аналогічні послуги з поточного ремонту, слід обґрунтувати, що вони аналогічні та технічно пов’язані з основним договором на закупівлю поточного ремонту.

Те, що такі додаткові аналогічні послуги з поточного ремонту виникли, підтверджуйте документами за аналогією з роботами та з огляду на особливості поточного ремонту.

Примірний перелік документів щодо додаткових аналогічних послуги з поточного ремонту

Інші послуги

Додатково замовник може закупити будь-які інші послуги. Однак має довести їх аналогічність. І найважливіше — пояснити, чому такі послуги треба закупити без конкурентного відбору і саме у того учасника, з яким підписав основний договір.

Обґрунтувати додаткову закупівлю у того самого учасника складніше, ніж наявність додаткових аналогічних робіт чи послуг з поточного ремонту.

Як доводити на практиці

Є ситуації, коли замовнику вкрай потрібно закупити додаткові послуги тільки в того учасника, який надавав первинні послуги. Приміром, коли заміна надавача спричинить технічні проблеми або унеможливить надання послуг загалом.

Наведемо приклади.

Приклад 1.

Замовнику потрібно дозакупити у того самого учасника послуги гарячого харчування

✍ АЛГОРИТМ ДІЙ

Приклад 2.

Замовнику потрібно дозакупити у того самого учасника послуги з прибирання приміщень

✔️ АЛГОРИТМ ДІЙ

Щоразу самостійно оцінюйте, чи підпадає закупівля додаткових послуг під норму Закону № 922. А відтак — ухвалюйте рішення, чи укладати прямий договір про закупівлю з учасником, який є стороною раніше підписаного договору. Зважте на всі ризики, які можуть виникнути внаслідок таких дій, та скористайтеся експертними порадами.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді