Як закупити електичну енергію у постачальника універсальних послуг

Автор
експерт, адвокат Адвокатської фірми «Єфімов та партнери»
Закупівля у постачальника універсальних послуг можлива лише за певних умов. Що це за умови та які особливості про договір з постачальником універсальних послуг, має знати замовник, роз’яснюємо у статті.

 


На сьогодні є три основні варіанти договорів закупівлі електроенергії юридичними особами:

Саме перший варіант – найпростіший. Його можна укласти з постачальником, що діє у відповідному регіоні.

Як закупити електроенергію в ПУПа для гуртожитків

А зараз трохи законодавства. Статтею 1 Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон № 2019) врегульовано, що універсальна послуга — це постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам,  що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до Закону, на всій території України.

При цьому:

побутовий споживач — індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об’єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність).

А малий непобутовий споживач — споживач, який не є побутовим споживачем і купує електричну енергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт.

 

Як бачимо, замовники публічних закупівель можуть бути споживачами універсальної послуги, якщо одночасно:

  1. Купують електроенергію лише для власного споживання;
  2. Мають електроустановки з договірною потужністю до 50 кВт.

 

 

 

Особливість універсальної послуги в тому, що вона надається за економічно обґрунтованими, прозорими та недискримінаційними цінами, що формуються постачальником відповідно до методики (порядку), затвердженої регулятором.

Наразі можна закуповувати електроенергію як товар — ДК 021:2015: 09310000-5 — Електрична енергія. Саме товар і закуповується, коли ми говоримо про універсальну послугу. Окремо можна закупити послугу з розподілу електроенергії. За останню відповідають лише природні монополії.

Відповідно до статті 56 Закону № 2019 постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу.

Договір з постачальником універсальних послуг

Якщо ви як замовник почали роздуми стосовно того, які ж вигідні умови для себе передбачити в проєкті цього договору, то зупиніться. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – Нацкомісія), зробила це за вас. Саме на неї покладено повноваження затверджувати типовий договір постачання електричної енергії споживачу на умовах надання універсальної послуги (ч. 11 ст. 56 Закону).

А умови типового договору, на відміну від примірного, мають відображатись і у вашому договорі.

Отож форма типового договору затверджена сьогодні постановою Нацкомісії від 14.03.2018  № 312 «Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії» (далі – Правила) і містить, зокрема такі розділи: загальні положення, предмет Договору, умови постачання та якість постачання; ціна, порядок обліку і оплати електричної енергії. Всього їх 13.

Як запобігти підвищенню ціни у договорі на закупівлю електроенергії

Яку ж процедуру закупівлі обрати, щоб врешті-решт укласти договір? Зверніть увагу на основну тендерну процедуру — відкриті торги. Організовуючи їх необхідно враховувати не лише положення Закону № 2019, Закону України «Про публічні закупівлі», а й Правила.

Якщо плануєте закупити електроенергію на суму до 50 тис. грн, то укладайте договір без використання електронної системи, але потім не забудьте оприлюднити звіт.

Якщо закуповуєте електроенергію на суму від 50 до 200 тис. грн (для замовників четвертої категорії — до мільйона), то використовуйте спрощену закупівлю.

Наразі багато розмов точиться навколо переговорної процедури закупівлі. Так, ті замовники, які для переговорної процедури закупівлі вказували підставу — відсутність конкуренції з технічних причин (з наведенням нормативного обґрунтування застосування ним переговорної процедури), відміняли торги на вимогу державних аудиторів. Оскільки закупівля універсальної послуги є не єдиним способом закупівлі електроенергії, а тому конкуренція наявна.

Проте так думають аудитори. А от суди, зокрема, П’ятий апеляційний адміністративний суд у постанові від 26.04.2021 у справі № 400/2754/20, зазначають, що замовник може обрати закупівлю електроенергії на умовах універсальної послуги. І у такому випадку дійсно відсутня конкуренція з технічних причин, адже в одному регіоні – один постачальник.

Та й Сьомий апеляційний адміністративний суд тієї ж думки. В постанові від 27.09.2021 у справі №560/8476/20 зазначив:

«...у випадку закупівлі електричної енергії як універсальної послуги, що має місце в даному випадку, замовник має право укласти відповідний договір лише з постачальником універсальної послуги, навіть за наявності інших постачальників електричної енергії, проте які не мають статус постачальника універсальної послуги».

Отже, якщо хочете переговорну процедуру закупівлі електроенергії, ретельно обґрунтуйте відсутність конкуренції з технічних причин на етапі підготовки до процедури закупівлі та якісно сформуйте документи щодо судового оскарження висновків Держаудитслужби. Ці обґрунтування використовуйте, якщо й інші зацікавлені особи оскаржуватимуть процедуру або вже укладений договір до суду.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді