Договір приєднання: заява-приєднання та внесення змін до договору

Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Якщо товари, роботи, послуги можуть бути виконані, або поставлені виключно певним суб’єктом господарювання (фактично – монополістом), замовник може укласти із таким постачальником договір приєднання. Розглянемо загальні вимоги до договору приєднання та можливість вносити до нього зміни

Загальні вимоги до договору приєднання

На період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону № 922, проводять закупівлі з урахуванням Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 19.10.2022 № 1178.

Частина 1 статті 41 Закону № 922 передбачає, що договір про закупівлю укладається відповідно до норм Цивільного кодексу України (ЦКУ) та Господарського кодексу України (ГКУ) з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

А відповідно до приписів ч.1 ст. 634 ЦКУ, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору. На практиці, умови такого договору встановлюють постачальники.

Зверніть увагу! Відповідно до приписів пп. 5 п. 13 Особливостей № 1178, придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли роботи, товари чи послуги можуть бути виконані/поставлені виключно певним суб’єктом господарювання в одному з таких випадків, зокрема:

  • відсутність конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником;
  • укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу.

Варто пам’ятати, що за приписами частин 2, 3 ст.180 ГКУ, договір вважається укладеним, якщо між сторонами у передбачених законом порядку та формі досягнуто згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також умови, щодо яких на вимогу однієї із сторін повинна бути досягнута згода. При цьому, сторони зобов'язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору.

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Дізнайтеся, якими документами підтверджувати відсутність конкуренції з технічних причин

Заява-приєднання

Оскільки договір приєднання може бути укладений лише шляхом приєднання споживача (замовника) до запропонованого договору, фактичне приєднання здійснюється шляхом наданням постачальнику заяви-приєднання.

Заява-приєднання  це — письмова заява щодо приєднання до умов відповідного договору, складена споживачем  (замовником) відповідно до вимог договору, що містить персоніфіковані дані щодо споживача та є невід'ємною частиною договору. Зазвичай, у такій заяві вказують необхідні реквізити (Найменування замовника, код ЄДРПОУ, адреса, тощо), необхідні обсяги постачання, тощо. Зміст такої заяви є додатком до договору.

Згідно з ч.1 ст.640 ЦКУ, договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції.

Заява-приєднання зразок

Договір приєднання: заява-приєднання та внесення змін до договоруЗаява-приєднання до типового договору споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії 

Скачати зразок

Договір приєднання: заява-приєднання та внесення змін до договоруЗаява-приєднання до договору про постачання електричної енергії споживачу 

Скачати зразок

Внесення змін до договору приєднання

Відповідно до ч.2 ст.634 ЦКУ, договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов'язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. При цьому, сторона, яка приєдналася (замовник), має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору.

Отже, фактично замовники позбавлені права ініціювати зміни договору приєднання.

📝 ШПАРГАЛКА. Типові та примірні договори у публічних закупівлях

Зазвичай, договір приєднання є безстроковим, тому монополісти звертаються до замовників із додатковою угодою про продовження строків такого договору.

Разом із тим, в силу приписів ч.1 ст.4 Закону № 922, планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі включаються до річного плану закупівель (далі - річний план). При цьому, річний план та зміни до нього безоплатно оприлюднюються замовником в електронній системі закупівель протягом 5 робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього. Отже, закупівля здійснюється відповідно до річного плану.

При цьому, за приписами ч.1 ст.3 БК, бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року.

За таких обставин, замовники не можуть продовжувати строк дії договору на підставі додаткових угод. Тобто, потрібно укладати новий договір кожного року.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді