Нові нормативно-правові акти та зміни в законодавстві за грудень 2023 року, на які варто зважати замовнику

Підсумовуємо законодавчі нововведення грудня. Переконайтеся, що нічого не пропустили!

Дата набрання чинності

Суть змін

Підстава

01.01.2024

Нові тарифи на передачу електроенергії у 2024-му

НКРЕКП затвердила підвищення тарифу на послуги з передачі електроенергії НЕК «Укренерго» з 1 січня 2024 року.

Відтак тарифи на послуги з передачі електричної енергії НЕК «Укренерго» порівняно з чинними зростуть майже на 9% (див. табл.).

Споживачі послуг

Тариф

у II півріччі 2023 року (без ПДВ)

Тариф

у 2024 році

(без ПДВ)

 

Користувачі системи (крім підприємств «зеленої» електрометалургії)

485,10 грн/МВт•год

528,57 грн/МВт•год

Підприємства «зеленої» електрометалургії

209,42 грн/МВт•год

364,70 грн/МВт•год

Постанова НКРЕКП «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії НЕК «УКРЕНЕРГО» на 2024 рік» від 09.12.2023 № 2322

Не набрав чинності

Мінфін визначив банки, яких залучатимуть до касового обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів.

Мінфін в розрізі регіонів затвердив перелік банків, які залучатимуть до касового обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів та інших клієнтів з видачі готівки за чеками органів Казначейства у 2024—2026 роках.

Для органів Казначейства рішення розпорядників і одержувачів бюджетних коштів стосовно вибору банку є пріоритетним.

Для видачі готівки органи Казначейства відкриватимуть рахунки виключно в установах банків, наведених у Переліку

 

Наказ Мінфіну «Про затвердження Переліку банків України та умов, на яких ці банки залучатимуться до касового обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів та інших клієнтів з видачі готівки за чеками органів державної казначейської служби України» від 27.11.2023 № 660 

23.12.2023

КМУ доповнив перелік ліків, які закуповують для пацієнтів за договорами керованого доступу

У Переліку лікарських засобів, що закуповуються за договорами керованого доступу, затвердженому постановою КМУ від 07.03.2022 № 216, з’явилася нова позиція. А саме:

Міжнародна непатентована назва лікарського засобу

Форма випуску

Дозування

Таліглюцераза альфа

ампули, флакони, шприци

200 од

Постанова КМУ «Про внесення зміни до переліку лікарських засобів, що закуповуються за договорами керованого доступу» від 22.12.2023 № 1353

23.12.2023

Замовники зможуть авансувати роботи для ліквідації наслідків збройної агресії

КМУ вніс зміни до механізму використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії  російської федерації проти України.

Відтак за кошти фонду замовники можуть проводити попередню оплату в розмірі до 30% вартості виконання робіт за визначеними напрямами на строк не більш як шість місяців за договорами (контрактами), за якими строк здійснення попередньої оплати (виплати авансу) не закінчився.

Йдеться, зокрема, про такі роботи:

будівництво громадських будинків, захисних споруд цивільного захисту та військових об’єктів;

будівництво об’єктів інфраструктури, зокрема пов’язаних з наданням послуг з водопостачання, водовідведення, виробництва теплової енергії, теплопостачання, електропостачання;

будівництво та капітальний ремонт житла для ВПО;

будівництво, ремонт та інші інженерно-технічні заходи із захисту об’єктів критичної інфраструктури;

відновлення пошкоджених об’єктів житлового  та громадського призначення;

будівництво ЗОЗ для надання медичної та реабілітаційної допомоги особам, постраждалим внаслідок збройної агресії рф

Постанова КМУ «Про внесення зміни до пункту 17 Порядку використання коштів фонду ліквідації наслідків збройної агресії» від 22.12.2023 № 1373

21.12.2023

КМУ затвердив зміни щодо закупівель безпілотників та засобів РЕБ

КМУ затвердив зміни до Порядку реалізації експериментального проєкту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби вітчизняного виробництва.

Передбачили можливість вносити зміни до вже укладених договорів на виготовлення і поставку безпілотних систем (їх складових частин) та/або засобів радіоелектронної боротьби (їх складових частин), якщо виникають нештатні ситуації. Наприклад, перебої з постачанням комплектуючих з інших країн через блокування кордону.

Водночас внесення змін до вже укладених договорів вимагатиме підтвердження об’єктивних обставин висновком торгово-промислової палати та іншими підтвердними документами.

Максимальний строк продовження дії таких договорів не може перевищувати 60 календарних днів. А загальний строк виконання договору не може бути більшим ніж 12 місяців з дня попередньої оплати

Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 10 Порядку реалізації експериментального проекту щодо здійснення оборонних закупівель безпілотних систем та засобів радіоелектронної боротьби вітчизняного виробництва» від 19.12.2023 № 1326

Не набрав чинності

Мінекономіки скасувало дію національних класифікаторів ДК 012-97 та ДК 013-97

Національний класифікатор ДК 012-97 «Класифікація послуг зовнішньоекономічної діяльності» затверджував наказ Держстандарту від 02.06.1997 № 324.

Цей класифікатор забезпечував проведення статистичних обстежень послуг зовнішньоекономічної діяльності та аналізу статистичної інформації щодо експорту-імпорту послуг (складання платіжних балансів України).

Національний класифікатор ДК 013-97 «Класифікація основних фондів» затверджував наказ Держстандарту від 19.08.1997 № 507.

Об’єктом класифікації цього документа були основні фонди для використання в автоматизованих системах керування

Накази Мінекономіки «Про скасування національного класифікатора ДК 012-97» від 07.12.2023 № 19020 та «Про скасування національного класифікатора ДК 013-97» від 08.12.2023 № 18925

13.12.2023

Зміни до переліку ліків, медвиробів та допоміжних засобів, які закуповують централізовано

КМУ вніс зміни до Переліку лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються на виконання відповідних угод (договорів), укладених особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 07.03.2022 № 216.

Розділ «Медикаменти та медичні вироби для діагностики та лікування громадян, які хворіють на вірусні гепатити B і C» доповнили підрозділом «Тест-системи для виявлення гепатиту».

Розділ «Лікарські засоби для запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» виключили.

Розділ «Надання медичної допомоги в умовах воєнного стану в Україні» доповнили підрозділом «Закупівля лікарських засобів та медичних виробів для закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу військовослужбовцям».

У розділі «Закупівля високовартісного медичного обладнання для закладів охорони здоров’я, які забезпечують надання медичної допомоги військовослужбовцям та/або онкологічної медичної допомоги, а також на закупівлю медичного та лабораторного обладнання для судово-медичних установ та закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ і забезпечують токсиколого-гігієнічну оцінку та розроблення гігієнічних нормативів і регламентів»:

• підрозділ «Медичне обладнання для закладів охорони здоров’я, які забезпечують надання медичної допомоги військовослужбовцям та/або онкологічної медичної допомоги» доповнити позицією «Стоматологічний комп’ютерний томограф»;

• підрозділ «Медичне та лабораторне обладнання для закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ та забезпечують токсиколого-гігієнічну оцінку та розроблення гігієнічних нормативів і регламентів» доповнили такими позиціями:

«Високоефективна система рідинної хроматографії з мас-спектрометром з орбітально іонною пасткою роздільною здатністю не менше 500000»;

«Мас-спектрометр високої роздільної здатності з поділом по іонній рухливості»;

«Високоефективна система рідинної хроматографії з моноквадруполем»;

«Високоефективна система іонної хроматографії з ICP/MS (IC-ICP/MS)»;

«Оптико-емісійний спектрометр з індукт-зв’язаною плазмою (ІЗП-ОЕС)»

Постанова КМУ «Деякі питання здійснення централізованих закупівель лікарських засобів, медичних виробів та медичного обладнання» від 07.12.2023 № 1290

08.12.2023

КМУ затвердив процес е-ідентифікації

КМУ ухвалив постанову, яка затверджує схеми електронної ідентифікації з різними рівнями довіри.

ДП «Дія» стає постачальником послуг електронної ідентифікації та проводить ідентифікацію:

на основі Дія.Підпису — схема «DIIA.PKI.Remote»;

на основі КЕП — схема «DIIA.PKI»;

на основі BankID Національного банку — схема «DIIA.Oauth».

Використання цих схем у сфері електронного урядування відповідатиме практиці ЄС. Країни ЄС зможуть визнавати наші засоби е-ідентифікації, і це дасть змогу українцям користуватися європейськими електронними послугами.

Також користувачі зможуть зручно та швидко використовувати засоби електронної ідентифікації для авторизації в різних державних системах

Постанова КМУ «Про затвердження переліку схем електронної ідентифікації» від 05.12.2023 № 1276

02.12.2023

Шкоду та збитки від війни визначатимуть по-новому у Реєстрі збитків

КМУ вніс зміни до Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2022 № 326 (далі — Порядок).

Відтак центральні та місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, відповідальні за визначення шкоди та збитків за напрямами, передбаченими Порядком, забезпечують збір та збереження відповідної інформації.

Інформацію про шкоду та збитки класифікують за категоріями, щоб подати заяву про відшкодування до Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України, який створений Резолюцією Комітету Міністрів Ради Європи про створення Розширеної часткової угоди стосовно реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України, CM/Res(2023)3 від 12.05.2023.

Категорії збитків розподілені за трьома основними групами відповідно до суб’єкта подання:

- категорія (А) — фізичні особи;

- категорія (В) — держава Україна, включно з центральними та місцевими органи державної влади, державними чи підконтрольними установами;

- категорія (С) — юридичні особи, підприємства, зокрема державні підприємства, підприємства критичної інфраструктури, фізичні особи — підприємці

Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 326» від 01.12.2023 № 1256

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді