Постачальник «останньої надії» 2024

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Залишитись без постачання електроенергії або газу — неприпустимо для багатьох замовників. Електрика та газ необхідні не лише виробничим підприємствам, а й лікарням, закладам освіти та харчування тощо. Щоб не допустити газоенергетичного колапсу, законодавство передбачило закупівлі у постачальників «останньої надії» (ПОН). Хто в Україні є ПОН у 2024 році та які варіанти проведення закупівлі у постачальника останньої надії встановлює законодавство?

Постачальник останньої надії це

Постачальник останньої надії — це постачальник, за певних обставин який не має права відмовити в укладенні договору постачання природного газу або електроенергії на обмежений проміжок часу.

Так, згідно з частиною 28 постанови КМУ від 30.09.2015 № 809 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення постачальника «останньої надії» (зі змінами) Кабінет Міністрів України своїм рішенням визначає переможця конкурсу постачальником «останньої надії» природного газу строком на 3 роки.

Підстави, за яких замовник має право закуповувати електроенергію у постачальника останньої надії, регламентовані Законом України «Про ринок електричної енергії».

Втім, воєнний стан вніс свої корективи.

Хто є постачальником «останньої надії» в Україні на 2024 рік

Постачальником останньої надії електроенергії 2024 року є Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго». КМУ від 22.12.2023 р. № 1385 уніс зміни до свого розпорядження № 1023-р, тим самим продовжив строк виконання ДПЗД «Укрінтеренерго» обов’язків постачальника останньої надії до 31.12.2024.

Розпорядження КМУ від 12.09.2023 № 793-р відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 15 Закону України «Про ринок природного газу» визначає на період воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування товариство з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» постачальником «останньої надії» без проведення конкурсу.

Як закуповувати електричну енергію та газ у постачальника «останньої надії»? Щоб правильно закупити у постачальника останньої надії, замовнику необхідно враховувати ключові аспекти його діяльності, а саме:

  • ПОН здійснює постачання за наявності відповідних підстав;
  • має бути укладено договір з ПОН;
  • ПОН здійснює постачання протягом обмеженого періоду.

Які є варіанти закупівлі у постачальника «останньої надії»

Особливості №1178 передбачають, що придбання замовниками товарів і послуг, вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, може здійснюватися без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання в одному з таких випадків, зокрема укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу.

Тобто замовник має право укласти із ПОН прямий договір. Обов’язкова умова — оприлюднення в електронній системі закупівель звіту про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ. Такий звіт необхідно оприлюднити протягом 10 робочих днів з дня укладення договору про закупівлю.

Коли договір останньої надії вважають укладеним

У разі закупівлі електроенергії ПОН здійснює постачання з моменту припинення постачання електричної енергії попереднім електропостачальником. Договір вважається укладеним з початку фактичного постачання електричної енергії такому споживачу.

У разі закупівлі газу договір постачання між ПОН і споживачем вважається укладеним з моменту початку фактичного постачання природного газу такому споживачу.

У цьому випадку доречно застосувати статтю 631 ЦК, яка передбачає, що сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення у зазначених випадках.

Проте, Типові договори на постачання ПОН не передбачають застосування статті 631 ЦК.

Тож, як бачимо, наявна правова колізія, коли замовник має право, але воно не реалізоване в типових документах, затверджених Регулятором.

За будь-яких обставин постачальник «останньої надії» повинен постачати електричну енергію чи газ відразу з моменту виникнення підстав, а замовник повинен буде оплатити таке постачання.

Закупівля електричної енергії у ПОН 2024 

Строки постачання ПОН електричної енергії становлять до 90 днів.

Наразі стабілізувалася ситуація із можливістю закуповувати електроенергію шляхом проведення відкритих торгів у електронній системі закупівель Прозорро.

Регіони, де замовник або його відокремлений підрозділ перебуває на території активних бойових дій, які не були завершені на дату укладення договору про закупівлю, можуть укладати прямі договори на підставі пп. 2 п. 13 Особливостей.

Закупівля природного газу у ПОН 2024

Строки постачання ПОН газу становлять до 60 діб.  

Щодо газу, слід ураховувати, що постановою КМУ від 19.07.2022 № 812 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу щодо особливостей постачання природного газу виробникам теплової енергії та бюджетним установам» покладено такі спеціальні обов’язки на ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг».

Пункт 6 Положення встановлює, що  ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» постачає з 1 вересня 2022 р. до 15 квітня 2024 р. (включно) природний газ бюджетним установам на умовах договору постачання, укладеного з цим товариством на період до 31 грудня 2022 р., за ціною, що становить 16390 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

У разі коли бюджетна установа здійснює виробництво теплової енергії для потреб населення, постачання природного газу здійснюється ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» відповідно до договору за ціною природного газу (в частині обсягу, що використовується для потреб виробництва теплової енергії для надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води населенню та/або постачання теплової енергії як товарної продукції для зазначених потреб) — 7420 гривень з урахуванням податку на додану вартість за 1000 куб. метрів газу (без урахування тарифу на послуги з транспортування природного газу для точки виходу та коефіцієнта, який застосовується у разі замовлення потужності на добу наперед).

У такому разі бюджетні установи самостійно визначають обсяг природного газу, що використовуватиметься для потреб виробництва теплової енергії для надання послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води населенню та/або постачання теплової енергії як товарної продукції для зазначених потреб.

При цьому, до Особливостей у жовтні 2023 року було внесено зміни та доповнено можливістю укладати прямі договори за умов, що здійснюється закупівля природного газу суб’єктом ринку природного газу, на якого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» покладено спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (пп. 18 п. 13 Особливостей).

постачальник останньої надії це


зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді