Хто такий постачальник універсальних послуг

UA RU
Хто такий постачальник універсальних послуг електроенергії, хто може укласти договір з постачальником універсальної послуги, та якими законодавчими актами при цьому регулюватись – у статті

Постачання електроенергії постачальником універсальних послуг (ПУП) регулює Закон України «Про ринок електричної енергії» (далі — Закон).

Постачальник універсальних послуг електроенергії

Закон дає визначення:

Постачальник універсальної послуги — визначений відповідно до цього Закону електропостачальник, який виконує зобов’язання щодо надання універсальної послуги.

Універсальна послуга — постачання електричної енергії побутовим та малим непобутовим споживачам, що гарантує їхні права бути забезпеченими електричною енергією визначеної якості на умовах, визначених відповідно до цього Закону, на всій території України.

Детальніше розберемо, хто такі побутовий та малий непобутовий споживач. Адже саме ці категорії споживачів можуть розраховувати на постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги.

Побутовий споживач — індивідуальний побутовий споживач (фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійну та/або господарську діяльність) або колективний побутовий споживач (юридична особа, створена шляхом об’єднання фізичних осіб — побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність).

Малий непобутовий споживач — споживач, який не є побутовим споживачем і купує електричну енергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт.

ПУП постачає електричну енергію побутовим та малим непобутовим споживачам відповідно до статті 63 Закону.

Наталія Заєць експерт, консультантка з публічних закупівель, канд. екон. наук
Замовник хоче укласти з ПУП прямий договір для закупівлі електроенергії на підставі підпункту 5 пункту 13 Особливостей, адже є малим непобутовим споживачем (до 50 кВ). Чи має право на це замовник?

Воєнний стан вніс корективи до умов постачання електроенергії постачальником універсальних послуг. Мова йде про:

Відповідно до пункту 2 Положення споживачам гарантується постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги, з урахуванням Положення, у разі:

  • припинення постачання електричної енергії попереднім постачальником на ринку електричної енергії внаслідок присвоєння постачальнику статусу «Дефолтний»; або
  • зупинення дії його ліцензії з постачання електричної енергії споживачу.

Відповідно до пункту 13-1 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону тимчасово, на період дії воєнного стану в Україні та протягом одного року після його припинення чи скасування, електрична енергія, що купується у постачальника універсальних послуг та споживається у прийнятому в експлуатацію закінченому будівництвом багатоквартирному будинку (черзі, пусковому комплексі), щодо якого наявні чинні технічні умови, але не завершена процедура приєднання до електричних мереж, на обслуговування закінченого будівництвом об'єкта, у тому числі на комунально-побутові потреби мешканців та на цілі, визначені абзацом одинадцятим пункту 13 цього розділу, оплачується замовником, управителем, об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку чи житлово-будівельним кооперативом за ціною, за якою постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії колективним побутовим споживачам. 

Права та обов’язки електропостачальників встановлює стаття 57 Закону. Крім обов’язків, визначених статтею 57  Закону, постачальник універсальних послуг зобов’язаний:

  1. інформувати споживачів про їхнє право отримувати універсальні послуги та умови отримання таких послуг;
  2. надавати універсальні послуги в установленому законодавством порядку;
  3. вести окремий облік витрат та доходів від здійснення господарської діяльності з надання універсальних послуг.

Постачальник універсальних послуг не може відмовити побутовому та/або малому непобутовому споживачу який знаходиться на території здійснення його діяльності, в укладенні договору постачання електричної енергії.

Закон виділяє окремий вид договору ¾ договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Зверніть увагу! Пункт 13 Особливостей дозволяє замовникам придбавати товари і послуги (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» або з постачальником універсальної послуги на постачання електричної енергії або природного газу.

Хто такий постачальник універсальних послуг Скачати зразок

Визначення постачальника універсальних послуг відбувається на конкурсних засадах.

КМУ затверджує порядок проведення конкурсу з визначення постачальників універсальних послуг. Наразі Порядок проведення конкурсу з визначення постачальника універсальних послуг КМУ затвердив своєю постановою від 12.12.2018 р. № 1055.

Перелік постачальників універсальних послуг

В умовах конкурсу визначають межі території здійснення діяльності постачальника універсальних послуг.

У межах території здійснення діяльності одного постачальника універсальних послуг не допускається здійснення діяльності іншими постачальниками універсальних послуг.

Наразі Перелік ПУП наведений у додатку 3 до Методичних рекомендацій щодо передачі даних побутових та малих непобутових споживачів постачальнику електричної енергії, на якого відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» покладається виконання функції універсальної послуги на закріпленій території.

ПЕРЕЛІК

постачальників універсальних послуг на закріпленій території

Постачальник універсальної послуги

Закріплена територія

ТОВ «ОДЕСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

Одеська область

ТОВ «ЗАКАРПАТТЯЕНЕРГОЗБУТ»

Закарпатська область

ТОВ «КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

Київська область

ТОВ «ХМЕЛЬНИЦЬКЕНЕРГОЗБУТ»

Хмельницька область

ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ»

Вінницька область

ТОВ «ЕНЕРА СХІД»

Луганська область

ТОВ «КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

Кіровоградська область

ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ»

Чернігівська область

ТОВ «МИКОЛАЇВСЬКА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

Миколаївська область

ТОВ «ЛЬВІВЕНЕРГОЗБУТ»

Львівська область

ТОВ «ЕНЕРА СУМИ»

Сумська область

ТОВ «КИЇВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ»

м. Київ

ТОВ «ДНІПРОВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ»

Дніпропетровська область

ТОВ «ДОНЕЦЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ»

Донецька область

ТОВ «ВОЛИНЬЕЛЕКТРОЗБУТ»

Волинська область

ТОВ «ПРИКАРПАТЕНЕРГОТРЕЙД»

Івано-Франківська область

ТОВ «ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

Чернівецька область

ТОВ «ХЕРСОНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

Херсонська область

ТОВ «ЗАПОРІЖЖЯЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ»

Запорізька область

ТОВ «ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

Житомирська область

ТОВ «РІВНЕНСЬКА ОБЛАСНА ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ»

Рівненська область

ТОВ «ТЕРНОПІЛЬЕЛЕКТРОПОСТАЧ»

Тернопільська область

ТОВ «ПОЛТАВАЕНЕРГОЗБУТ»

Полтавська область

ТОВ «ЧЕРКАСИЕНЕРГОЗБУТ»

Черкаська область

ПрАТ «ХАРКІВЕНЕРГОЗБУТ»

Харківська область

 



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді