Закупівля теплової енергії: як діяти замовнику

UA RU
Автор
консультант з публічних закупівель, Черкаси
В опалювальний сезон одним із найбільш актуальних питань є закупівля теплової енергії. Найчастіше закупівельники вагаються: «Теплова енергія — це товар чи послуга?» Тож з’ясуймо, які законодавчі норми брати до уваги, коли закуповуєте теплову енергію; який вид предмета закупівлі й коли обирати

 

 

Із початком опалювального сезону та потребою закупити теплову енергію часто чуємо від закупівельників запитання, який предмет закупівлі вибирати — товар чи послугу.

Для відповіді нагадаємо, що усіх замовників умовно можна поділити на два види споживачів. А саме:

  • споживачі теплової енергії як товарної продукції;
  • споживачі послуги з постачання теплової енергії.

Тож від того, до якого виду споживачів належить замовник, залежатиме вид предмета закупівлі, який прибаватиме, щоб отримати теплопостачання в новому опалювальному сезоні.

Допоможемо розібратися, що ж ви як замовник споживаєте — товар чи послугу.

⚡ Кому можна закуповувати електроенергію у ПУП за прямим договором за Особливостями ⚡

Коли законодавчі норми — про товар

Відносини, по­в’я­за­ні з виробництвом, транспортуванням, постачанням та використанням теплової енергії, регулює Закон Украї­ни «Про теплопостачання» від 02.06.2005 № 2633-IV (далі — Закон № 2633).

Теплова енергія — товарна продукція, що виробляється на об’єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу (ст. 1 Закону № 2633).

Ця норма визначає господарські та технологічні потреби, де можна застосовувати теплову енергію. Йдеться саме про її використання для опалення, підігріву води, інших господарських і технологічних потреб. Теплову енергію як товар не використовують для її безпосереднього споживання споживачі комунальних послуг.

Взаємовідносини між теплопостачальною організацією та споживачем теплової енергії як товарної продукції регулюють Правила № 1198.

Кого можна вважати споживачем теплової енергії, визначає пункт 3 Правил № 1198. Це:

  • фізособа, яка є власником будівлі або суб’єк­том підприємницької діяльності;
  • юрособа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору.

Користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією, крім підприємств, що виробляють та використовують теплову енергію для власного виробництва (п. 4 Правил № 1198).

Типового договору на постачання теплової енергії в цьому випадку не існує.

 

Коли законодавчі норми — про послугу

Відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами, регулює Закон № 2189.

Споживачів таких послуг відповідно до Закону № 2189 поділяють на:

індивідуального споживача це фіз- або юрособа, яка є власником/співвласником нерухомого майна, або за згодою власника інша особа, яка користується об’єктом нерухомого майна і отримує житлово-комунальну послугу для власних потреб та з якою або від імені якої укладено відповідний договір про надання житлово-комунальної послуги
колективного споживача це юрособа, що об’єднує споживачів у будівлі та в їхніх інтересах укладає договір про надання комунальної послуги

 

Послуги з постачання теплової енергії належать до комунальних послуг на підставі пункту 2 частини 1 статті 5 Закону № 2189.

Надають житлово-комунальні послуги винятково на договірних засадах (ч. 1 ст. 12 Закону № 2189).

Договори про надання житлово-комунальних послуг укладають відповідно до типових або примірних договорів, затверджених КМУ або іншими упов­новаженими законом державними органами відповідно до закону. 

КМУ постановою від 21.08.2019 № 830 затвердив:

Обов`язковою умовою надання послуги з постачання теплової енергії є наявність кінцевого споживача. Послуги з постачання теплової енергії надають саме за типовим договором.

🔥 Закупівлі природного газу на опалювальний сезон 2022—2023 років у Нафтогаз Трейдинг 🔥

Яка різниця між примірним та типовим договором

Примірний договір — рекомендаційний. Сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або допов­нювати його зміст.Типовий договір є обо­в’яз­ковим. Сторони не ­можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови (ч. 4 ст. 179 ГК).

Отже, коли говоримо про послугу з постачання теплової енергії, то маємо на увазі відносини між суб’єк­том господарювання, що провадить господарську діяльність з постачання теплової енергії, та індивідуальним або колективним споживачем, який отримує чи має намір отримати цю послугу. І регулюють такі відносини Правила № 830 та умови договору про надання послуги з постачання теплової енергії.

Що враховувати на практиці

Є ще один важливий нюанс, щоб визначити належність закупівлі теплопостачання до товару чи послуги. Це ліцензія, видана суб’єк­ту господарювання для здійснення господарської діяльності, та тариф, затверджений для такого суб’єк­та.

Суб’єкти господарювання продають вироблену теплову енергію за тарифами, які встановлює упов­новажений законом державний колегіальний орган або орган місцевого самоврядування в межах наданих пов­новажень (пп. 9 п. 3.2 Ліцензійних умов).

Поняття «постачання теплової енергії» та «послуги з постачання теплової енергії» розмежовані у Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженому постановою КМУ від 01.06.2011 № 869.

 

Резюмуємо

Замовник визначає вид предмета закупівлі як послугу з постачання теплової енергії або як товарну продукцію з огляду на:

• умови постачання теплової енергії;

• ліцензію та затверджений тариф для конкретного суб’єк­та господарювання.

Ураховуйте, що незалежно від обраного виду предмета закупівлі, одиницею вимірювання обсягу (кількості) спожитої споживачем теплової енергії є гігакалорія (Гкал).

 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді