Зміни до річного плану закупівель 2024

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Формування річного плану закупівель відбувається заздалегідь, однак передбачити усі робочі нюансі на наступний рік часом буває складно. Тож у замовників часто виникає потреба внести зміни до річного плану. Як і коли оприлюднювати зміни до плану закупівель, а також, як редагувати річний план закупівель в Прозоро, роз’яснюємо у статті.

 

Закон «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922) з урахуванням Особливостей № 1178 впорядковує державні закупівлі в Україні. Статтею 4 Закону № 922 встановлено, що перед початком будь-якої публічної закупівлі її необхідно внести до річного плану закупівель.

Особливості визначають, що підставою для планування публічної закупівлі є наявна потреба або, планова потреба наступних періодів. Запланована закупівля, незалежно від її вартості, включається до річного плану закупівель замовника відповідно до статті 4 Закону № 922.

Оскільки наразі Особливостями передбачено можливість планування закупівлі за наявною потребою, замовник може визначати предмет закупівлі за такою потребою на момент її наявності. Водночас замовникові слід враховувати, що планування на наступний рік здійснюється, виходячи з річної потреби. Тож, важливо не забувати, що згідно з пунктом 6 Особливостей замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури закупівлі відкриті торги/використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару), визначеної Особливостями.

Річний план закупівель на 2024 рік: ураховуємо Особливості

Зміни до річного плану

Замовник має оприлюднити річний план закупівель в ЕСЗ протягом 5 робочих днів з дня його затвердження.

Оприлюднюючи план закупівель якомога раніше, наприклад на початку року, замовник може підвищити показники конкуренції серед учасників та таким чином вплинути на ефективність закупівель.

Отже, закупівлі необхідно планувати на підставі наявних вихідних даних про потребу замовника, у т. ч. виділених коштів, й обов’язково вносити дані про кожну заплановану закупівлю до річного плану закупівель ще до початку її проведення. Однак іноді відбувається так, що впродовж року потреби змінюються. Що у даному випадку робити замовнику?

Його першочергове завдання — внесення змін до річного плану закупівель.  Як правильно внести зміни до річного плану закупівель?

Як і у випадку з оприлюдненням річного плану, зміни також необхідно опублікувати в ЕСЗ протягом п’яти робочих днів з дня їх затвердження.

За весь закупівельний процес у замовника відповідають уповноважені особи. Згідно зі ст. 11 Закону № 922 уповноважена особа займається, зокрема плануванням закупівель. Саме вона формує річний план закупівель в електронній системі.Нагадаємо, що  протокольне рішення УО оформлюють із зазначенням дати прийняття такого рішення.

Робимо висновок, що уповноважена особа замовника повинна правильно оформити та підписати протокол про затвердження річного плану закупівель. Зміни до плану закупівель оформлюються аналогічним чином — за допомогою протокола про внесення змін до річного плану закупівель.

Відповідно до Закону № 922, затвердження річного закупівель у паперовому форматі не є обов’язковим. Вимагається тільки його оприлюднення в ЕСЗ. Однак під час оформлення протоколу про затвердження річного плану закупівель або внесення змін до нього уповноваженій особі слід зазначити, що саме вона затверджує. Таким чином, спочатку річний план формується поза електронною системою закупівель. Увага! Саме відомості про заплановані закупівлі, оприлюднені ЕСЗ, вважаються визначальними.

Пам’ятаймо, що річний план закупівель повинен містити всі закупівлі, проведення яких передбачено Законом № 922 з урахування Особливостей, а саме:

Такі ж вимоги передбачені й до внесення змін до річного плану закупівель.

Законом № 922 не встановлено обмежень щодо форми внесення змін до річного плану закупівель, їх характеру та періодичності. Таким чином, замовник має можливість за потреби вносити зміни до річного плану закупівлі.

Змінювати річний план закупівель можна у декількох форматах, а саме:

  • Зміна оприлюднених даних про закупівлі. Приміром, можуть змінюватися потреби, термін проведення процедури, очікувана вартість закупівлі. У такій ситуації зміни вносять до вже існуючої у плані інформації.
  • Зміна річного плану закупівлі за умови виникнення нової потреби у закупівлі. У даному випадку необхідно додати до річного плану нову закупівлю.  В ЕСЗ  таке внесення відбувається за тим самим принципом, що і формування рядків річного плану.

Під час внесення змін до вже оприлюднених даних у річному плані замовнику слід здійснювати такі зміни у вікні цієї конкретної закупівлі.

 

Зміни до річного плану закупівель в Прозоро

Розкажемо, як вносити зміни до річного плану закупівель в електронній системі швидко та безпомилково їх оприлюднювати: 

Насамперед замовнику необхідно знайти відповідну закупівлю у річному плані та натиснути кнопку «Редагувати».

 внесення змін до річного плану закупівель 2021

Тепер ЕСЗ дозволить користувачу відредагувати та внести зміни до необхідних умов відповідної закупівлі.

Відкоригувавши інформацію, замовник натискає кнопку «Зберегти зміни» та обов’язково накладає кваліфікований електронний підпис.

зміни до річного плану закупівель в прозоро

Замовники повинні знати, що закупівлі, проведення яких розпочато в ЕСЗ, прив’язуються до ідентифікатора річного плану закупівель.

 внесення змін до річного плану закупівель

Якщо закупівля оголошена в ЕСЗ, то навпроти такої закупівлі у рядку річного плану закупівель зазначатиметься «Оголошено тендер».

Якщо закупівля розпочата, внесення змін до річного плану закупівель 2024 за відповідним ідентифікатором неможливе.

Увага! Під час планування закупівель пам’ятайте також про заборону ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури закупівлі відкриті торги/використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару), визначеної цими особливос



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді