Як правильно вносити зміни до характеристик предмета договору

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Якщо сторони договору про закупівлю планують покращити предмет закупівлі, мають зробити це так, аби його не змінити. Як саме, роз’яснює експерт.


Покращення якості предмета закупівлі допомагає вирішити непередбачувані ситуації з постачанням закуплених товарів, виконанням робіт чи наданням послуг. Головна умова — ціна договору про закупівлю у такому разі не збільшиться.

Перед тим, як застосовувати цей інструмент, будьте особливо уважними до характеристик предмета закупівлі. Адже після зміни вони мають стати кращими, а сам предмет закупівлі залишитися тим самим.

Як скеровує Закон

За результатами спрощеної закупівлі/процедури закупівлі умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції/пропозиції за результатами електронного аукціону, у т. ч. ціни за одиницю товару, переможця або узгодженої ціни пропозиції учасника у разі застосування переговорної процедури, крім випадків, регламентованих частиною 4 статті 41 Закону про публічні закупівлі.

Тобто замовник та учасник укладають договір про закупівлю предмета закупівлі, який запропонував учасник під час процедури закупівлі/спрощеній закупівлі. Після цього розпочинається етап виконання договору про закупівлю. Якщо учасник не може поставити те, що пропонував під час тендеру та що передбачає укладений договір, може спробувати замінити його на предмет покращеної якості.

Нагадаємо, що змінювати істотні умови договору про закупівлю сторони не мають права після того, як його підписали, і аж до моменту, коли повністю виконали свої зобов’язання. При цьому ця заборона має винятки. Один з них — пункт 3 частини 5 статті 41 Закону № 922. Саме він дозволяє змінювати істотні умови договору у випадку «покращення якості предмета закупівлі, за умови що таке покращення не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю».

Як правильно вносити зміни до характеристик предмета договору

Три ключові умови для такої зміни

Що можна покращувати

Щоб зрозуміти, що конкретно можна покращити, необхідно відштовхуватись від понять, визначених у статті 1 Закону про публічні закупівлі, а саме:

  • «предмет закупівлі»,
  • «товари»,
  • «роботи»,
  • «послуги», «технічна специфікація до предмета закупівлі».

Замовник і учасник укладають договір про закупівлю, предметом якого є товар, робота чи послуга. А технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі відповідають вимогам, які замовник встановив у технічній специфікації до предмета закупівлі, або іншим, що містить тендерна документація.

Коли характеристики предмета закупівлі стають істотною умовою договору?

Закон про публічні закупівлі не обмежує можливість покращувати якість предмета закупівлі виключно при закупівлі товарів. Це дозволено також для робіт та послуг.

Розберімося, як це робити правильно.

Якщо предмет договору — послуги

Якщо предмет договору — роботи



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді