Чи можна замінити будматеріали на роботи у договорі за Постановою № 169

431
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук

Запитання

Замовник уклав договір щодо поточного ремонту приміщення для внутрішньо-переміщених осіб за Постановою № 169. За договором підрядник мав забезпечувати роботи матеріалами, проте замовник отримав такі будівельні матеріали як благодійну допомогу. Чи можна внести зміни до договору, щоб вирахувати ці будівельні матеріали, а на суму в договорі виконати додаткові роботи?

Відповідь

Коли сторони підписали договір про закупівлю, вони мають належно виконувати зобов’язання, зокрема відповідно до умов договору (ч. 1 ст. 526 ЦК).

Виконання зобов’язань, реалізація, зміна та припинення певних прав у договірному зобов’язанні можуть бути зумовлені вчиненням або утриманням від вчинення однією із сторін у зобов’язанні певних дій чи настанням інших обставин, передбачених договором, у т. ч. обставин, які повністю залежать від волі однієї із сторін.

Зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлює договір або закон (ч. 1 ст. 651 ЦК).

Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити або розірвати договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором.

Експертне пояснення

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Якими будуть закупівлі у 2023 році — коментар експерта

Рік війни, 2022-й, був надскладним для закупівельників. Життя і робота під звуки сирен, кардинальні зміни у закупівельному законодавстві, адаптація до нових реалій. Було непросто, проте експерти застерігають, що й надалі перевести дух не вдасться. До чого готуватися закупівельникам у 2023 році та на що перейдуть головні акценти у закупівлях — ділимося
7053

Враховуємо санкційні заборони у вимогах до учасників

Розбираємо санкційні списки України, кого стосуються санкції, чому їх застосовувати, які умови встановити та яка позиція органів контролю щодо врахування санкційних заборон у вимогах до учасників.
4771

Закупівля для об’єктів критичної інфраструктури - аналіз експерта

Як закуповувати для об’єктів критичної інфраструктури? Пояснимо, коли замовник за Постановою № 169 може закупити потрібне за прямим договором, щоб забезпечити функціонування об’єктів критичної інфраструктури.
6651

Спрощена закупівля: етапи, строки, особливості

Етапи, строки та «підводні камені» при проведенні спрощених закупівель у 2022 році роз’яснює експерт. Зверніть увагу на вимоги до закупівель в умовах воєнного стану щодо спрощених закупівель і збережіть цю статтю як дорожню карту для роботи.
34236