Закупівля за Постановою № 169: практика з експертом

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Закупівля за Постановою № 169 має свої особливості. Під час проведення спрощених закупівель за Постановою № 169 уповноважена особа діє в межах Закону № 922, а окремо визначена особа — у порядку, який для неї визначив замовник. Докладніше проаналізував експерт.

Чи потрібен протокол УО, якщо закуповувати за спрощеною закупівлею

Після 29 червня 2022 року в умовах воєнного стану замовники проводять публічні закупівлі, вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн, із використанням:

  • електронного каталогу; та/або
  • порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом № 922 (пп. 1 п. 1 Постанови № 169).

За організацію та проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі відповідальною є УО (ч. 1 ст. 11 Закону № 922).

Відповідальною за організацію та проведення закупівель, визначених у підпункті 1 пункту 1 Постанови № 169, може бути УО або інша особа, яку визначив замовник (п. 4-1 Постанови № 169).

УО свої рішення оформлює протоколом на вимогу частини 10 статті 11 Закону № 922. У протоколі вона зазначає дату прийняття рішення та проставляє підпис.

Аналогічної вимоги оформлювати рішення для особи, яку замовник визначив відповідальною за організацію та проведення закупівель, Постанова № 169 не містить. Однак замовник може урегулювати це своїм рішенням.

Отже, під час проведення спрощених закупівель за Постановою № 169 УО діє в межах Закону № 922, а окремо визначена особа — у порядку, який для неї визначив замовник.

Що прописати у вимогах до особи, відповідальної за спрощені закупівлі

Постанова № 169 передбачає, що в умовах воєнного стану замовники проводять публічні закупівлі, вартість яких становить або перевищує 50 тис. грн, із використанням електронного каталогу та/або порядку проведення спрощених закупівель, що встановлює Закон № 922.

Постанова № 169 лише обумовлює, що відповідальною за організацію та проведення закупівель, визначених у підпункті 1 пункту 1 Постанови № 169, може бути уповноважена особа (УО) або інша особа, яку визначив замовник (пп. 4-1 п. 1 Постанови № 169). Тобто не розділяє відповідальність таких осіб з огляду на спосіб, за яким такі закупівлі проводитимуть.

А позаяк ані Закон № 922, ані Постанова № 169 не встановлюють вимог до особи, відповідальної за організацію та проведення закупівель відповідно до Постанови № 169, замовник має самостійно визначити та закріпити порядок роботи цієї особи.

Зокрема, вимоги до неї можуть бути аналогічні тим, які замовник встановив до УО в положенні про уповноважену особу замовника. Однак урахуйте у таких вимогах обмеження відповідно до особливостей закупівель, проведення яких покладене саме на відповідальну особу.

image38

До експертної статті ☑️



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді