Держпродспоживслужба про регламентацію рецептури та строків реалізації харчових продуктів
Підпишіться на Telegram-канал Держзакупівлі. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води
Закупівля за кошти субвенції на харчування
Держпродспоживслужба зазначає, що виробники харчових продуктів для своїх рецептур можуть використовувати Державні стандарти України (ДСТУ). Розробка ДСТУ здійснюється профільними технічними комітетами та затверджується Національним органом стандартизації ДП «УкрНДНЦ».
Використання ДСТУ не є обов’язковим для виробників. Стаття 32 Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначає, що сертифікація харчових продуктів необов’язкова (це не стосується процедури видачі міжнародного сертифіката для експорту).
Підприємства можуть самостійно розробляти та затверджувати власні рецептури (ТУ) та, за бажанням, затверджувати їх в УкрНДНЦ (зокрема, для підтвердження авторського права).
Тому Держпродспоживслужба просить споживачів:
- бути уважними при виборі харчових продуктів;
- уважно вивчати обов’язкову інформацію про продукт, зокрема про його склад;
- перевіряти термін придатності «Вжити до»;
- не робити закупи у місцях стихійної торгівлі.
Джерело: офіційний сайт Держпродспоживслужби