Продукти харчування та кейтерингові послуги: визначаємо код ДК
Замовник може купувати саме продукти харчування за визначеним асортиментом. Або ж послуги з приготування їжі, під час яких використовуються продукти, придбані тим, хто надає такі послуги. У цьому випадку замовник у підсумку отримує готові страви, а не самі продукти.
Тож коли організовуєте закупівлю, насамперед маєте правильно визначити предмет закупівлі. Продукти харчування належать до товару, а послуги з приготування їжі — до послуг.
Предмет закупівлі товарів і послуг замовник визначає згідно з пунктами 21 і 34 частини 1 статті 1 Закону № 922 та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника (п. 3 розд. 1 Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.20 № 708).
Розгляньмо детально, які саме коди Єдиного закупівельного словника у сфері харчування доцільно застосовувати.
Кейтерингові послуги: код ДК
Послуги з приготування харчування входять до групи 55500000-5 — Послуги їдалень та кейтерингові послуги. За четвертим знаком коду ДК 021:2015 — це клас 55510000-8 — Послуги їдалень.
До цього класу можна зарахувати також:
- кейтерингові послуги;
- послуги їдалень;
- інші послуги, що полягають у приготуванні їжі.
Продукти харчування: код ДК
Дещо складніше з визначенням класів продуктів харчування, адже їх багато, як і власне продуктів.
Більшість із них визначається в групі 15000000-8 — Продукти харчування, напої, тютюн та супутня продукція.
Іноді можна застосовувати групу 03000000-1 — Сільськогосподарська, фермерська продукція, продукція рибальства, лісництва та супутня продукція.
Утім маєте визначити не тільки клас предмета закупівлі, а й категорії номенклатурних позицій. Це зробити складніше: