Міноборони затвердило нові вимоги до продуктів для ЗСУ

Державний оператор тилу спільно з Міноборони напрацювали нові вимоги до продуктів для ЗСУ

Міноборони затвердило нові вимоги до продуктів для ЗСУ

Обов’язкові закупівлі продуктів харчування в електронному каталозі

Міноборони затвердило зміни до описів продуктів харчування для Збройних сил. До розробки долучалися фахівці Державного оператора тилу. Уже з липня ДОТ забезпечуватиме військових за оновленим каталогом.

Головна мета оновлення вимог до продуктів - покращення якості та умов зберігання. Частина з них також спрямована на синхронізацію з ринковими пропозиціями.

«Ще в травні змінилося наповнення каталогу для ЗСУ. Тоді в ньому з’явилося 30 нових позицій у відповідь на запит військових і ринку. Частину продуктів перейменували, ще частину видалили, зокрема, через відсутність попиту та нераціональні витрати. А днями Міноборони затвердило низку оновлених описів до продуктів із цього каталогу. Ці вимоги будуть доведені до нових постачальників, які забезпечуватимуть військових харчуванням до кінця року», - зазначила Вікторія Виноградова, директорка з управління закупівлями ДОТ. 

Серед ключових змін до окремих категорій продуктів такі:

  • молоко не повинно містити рослинних жирів. Раніше таку вимогу вже запровадили до різних видів сирів, сметани та масла;
  • м’ясо й риба мають бути в якісному пакуванні, зокрема, це стосується вакуумізації та правильного середовища природних газів; 
  • сосиски та сардельки відтепер мають вимоги щодо розміру, а також сировини для їх виготовлення;
  • м’ясорослинні консерви: гречана, перлова, рисова каші з яловичиною не повинні містити сторонніх домішок;
  • овочі та фрукти: стандартизовано розмір і форму, а також визначено допустимий відсоток плодів із відхиленням від норми. Ці вимоги вже були до окремих плодів раніше, зараз список розширений;
  • ягоди: визначено необхідну температуру зберігання та допустимий відсоток плодів із відхиленням від норми;
  • макаронні вироби: деякі види відтепер мають бути виключно з твердих сортів пшениці. Також для покращення якості визначено масову частку лому й крихти;
  • пластівці повинні відповідати додатковим фізико-хімічним показникам, зокрема, щодо відсотка доброякісного ядра. Також з’явився поділ на глазуровані й неглазуровані пластівці для детальнішого опису продуктів;
  • кетчуп і томатна паста відтепер мають визначений відсоток жиру, крохмалю та хлоридів. 

Нагадуємо, в червні ДОТ законтрактував постачальників харчування для ЗСУ на друге півріччя. Саме вони постачатимуть війським продукти, що відповідатимуть оновленим вимогам. 

Джерело: офіційний сайт ДОТ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Документи переможця відкритих торгів з Особливостями

Закон України «Про публічні закупівлі» з урахуванням Особливостей № 1178 встановлює окремі вимоги до переможця закупівлі, що замовник має реалізувати у тендерній документації. Пояснимо, які документі та в якому вигляді має надати переможець торгів
4935

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскардити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
8159

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
2725

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді