Штрафи на загальну суму більше 11 млн гривень – за порушення законодавства про захист економічної конкуренції

АМКУ на своєму засіданні 20 червня 2024 року розглянув дві справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції

Штрафи на загальну суму більше 11 млн гривень – за порушення законодавства про захист економічної конкуренції

Кримінальна відповідальність за перешкоджання діяльності аудиторів

Комітет визнав, що ТОВ «Ласт Буд Кепітал» і ТОВ «Укркомбудінвест» вчинили порушення, передбачені п. 4 ч. 2 ст. 6, п. 1 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

Йдеться про дві процедури закупівлі проведені Департаментом регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації за предметом «Будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу» і «Будівництво дитячого дошкільного закладу». Загальна очікувана вартість закупівель становила 95 263 608 грн.

АМКУ під час розслідування справи встановив обставини, що у своїй сукупності свідчать про вчинення ТОВ «Ласт Буд Кепітал» і ТОВ «Укркомбудінвест» антиконкурентних узгоджених дій з метою усунення конкуренції між ними під час участі у зазначених торгах. На зазначених суб’єктів господарювання накладено штрафи на загальну суму 3 963 916 грн.

Одне із вищезгаданих ТОВ фігурує і в іншій справі. Комітет рішенням від 20 червня 2024 року також визнав, що порушення, передбачене п. 4 ч. 2 ст. 6, п. 1 ст. 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів, вчинили ТОВ «Ласт Буд Кепітал» і ТОВ «Декс Сіті».

Департаментом регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації було проведено процедуру закупівлі за предметом «Реконструкція інфекційного відділення центру «Дитяча лікарня» КНП «Броварська БКЛ» БРР БМР по вул. Ярослава Мудрого, 47 в м. Бровари Київської області. Загальна очікувана вартість закупівель становила 32 127 536 грн.

АМКУ під час розслідування справи встановив обставини, що у своїй сукупності свідчать про вчинення ТОВ «Ласт Буд Кепітал» і ТОВ «Декс Сіті» антиконкурентних узгоджених дій з метою усунення конкуренції між ними під час участі у зазначених торгах. На зазначених суб’єктів господарювання накладено штрафи на загальну суму 7 189 988 грн.

В обох випадках виявлені факти свідчили про спільну та скоординовану поведінку компаній під час підготовки та участі в торгах, комунікації між ними та обміні інформацією.

При цьому, згідно з Законом України «Про публічні закупівлі», підставою для відмови в участі у процедурі закупівлі є той факт, що суб’єкт господарювання (учасник) протягом останніх трьох років притягувався до відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів тендерів.

Джерело: офіційний сайт АМКУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
2707

Оскарження висновку Держаудитслужби про результати моніторингу закупівель

Після проведення моніторингу закупівель орган Держаудитслужби (далі — орган ДАС) склав висновок про порушення замовником законодавства, а він з цим не згоден? Тоді замовник має право оскаржити таке рішення. Як та у який строк це можна зробити? На що звернути увагу при підготовці доказової бази?
4564

Відповідальність у сфері публічних закупівель

Щоб посадові особи замовників дотримувались закупівельного законодавства, держава встановила штрафи за порушення тендерного законодавства. Хто і за які огріхи нестиме відповідальність, роз'яснюємо у статті
38513

Моніторинг публічних закупівель під час воєнного стану

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель у 2023 році? Аналіз вимог аудиторів допоможе не допускати порушень, коли складаєте тендерну документацію. А розуміння позиції аудиторів, які проводять моніторинг закупівель, знадобиться, коли виправлятимете помилки на етапі проведення моніторингу та захищатиметеся під час оскарження вимоги Державної аудиторської служби
8555

Передбачаймо відповідальність контрагента в договорі

Інколи буває так, що контрагент не виконує своїх зобов’язань за договором. Та замовник міг би цього уникнути, якби правильно підготував проект договору в тендерній документації. Тобто передбачив у ньому відповідальність сторін, якщо ті порушують умови договору. У такому разі у контрагента не виникнуло б і думки не виконати договір
4700

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді