Відміна переговорної процедури закупівлі

UA RU
Законом про публічні закупівлі регламентовані підстави для скасування «переговорки». Щоб не довелось відміняти виконану роботу, дізнайтеся, через що змовник зобов’язаний відмінити переговорну процедуру та як це оформити докуметально.


Переговорна процедура — це неконкурентний вид закупівлі, який є винятком і використовується замовником для укладення договору з учасником після проведення переговорів.

Проводимо переговорну процедуру закупівлі крок за кроком

У разі успішного проведення процедури переговорів замовник має можливість укласти договір закупівлі з учасником, але що робити в разі необхідності скасування переговорної процедури? Розберімося, за яких підстав Закон «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922) вимагає скасування переговорної процедури.

Підстави для відміни переговорної процедури

Імперативні підстави для відміни переговорної процедури закупівлі визначені частиною 8 статті 40 Закону № 922. Всього таких причин п’ять, а саме:

Підстава № 1

Замовник допустив порушення, яке вплинуло на об'єктивність в частинівизначення переможця закупівлі.

Зокрема, через недостатню або повну недостовірність обґрунтування початку переговорної процедури, неактуальність або недійсність нормативних документів, що його підтверджують.

Підстава № 2

Неможливість виправити порушення законодавства щодо закупівель.

Увага! Якщо маєте можливість усунути порушення, зробіть це, а не відміняйте процедуру. Адже йдеться саме про порушення у сфері законодавства щодо закупівель.

Підстава № 3

Відсутність подальшої необхідності в закупівлі;

Увага! У разі скасування, повторно здійснити цю закупівлю в поточному бюджетному році не вийде. Адже повторне оголошення відміненої процедури закупівлі фактично нівелює підставу для її відміни через відсутність подальшої потреби.

Підстава № 4

Скорочення видатків бюджету на закупівлі;

Увага! Отримайте фінансовий документ, який підтверджує реальне скорочення видатків на закупівлю. Зважаючи на умови планування закупівель, зокрема це може бути документ про скорочення видатків на закупівлю або про виділене фінансування в розмірі меншому, ніж очікувана вартість закупівлі, яку сформували на основі потреби.

Підстава № 5

Відсутність факту підписання договору у встановлений термін 35 днів з дня оприлюднення в ЕСЗ повідомлення про намір укласти договір про закупівлю (20 днів в разі скороченої переговорної процедури на підставі «нагальної потреби здійснити закупівлю» з пункту 3 частини 2 статті 40 Закону № 922 або нафтопродуктів сирих, електричної енергії, послуг з її передання та розподілу, централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів, послуг з централізованого водопостачання та/або водовідведення та послуг з перевезення залізничним транспортом загального користування.

Часткова відміна переговорної процедури закупівлі — за лотом

Лот в процедурі закупівлі — виділена замовником частина товарів, послуг або робіт, на яку можливо подавати тендерні пропозиції або пропозиції на переговорах.

Порядок визначення предмета закупівлі, затверджений наказом Мінекономрозвитку України від 17.03.2016 № 454, регламентує: замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за показниками четвертої — восьмої цифр Єдиного закупівельного словника (ДК 021:2015) , а також за обсягом, номенклатурою та місцем поставки товарів, виконання робіт або надання послуг.

Щоб відмінити «переговорку», необхідно ухвалити протокольне рішення про відміну переговорної процедури. Ми підготували для вас зразок.

як відмінити переговорну процедуру закупівлі

✔️ СКАЧАТИ ЗРАЗОК ✔️

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді