ДАСУ запобігла багатомільйонним зловживанням при ремонті житла для громадян із Маріуполя

Ревізія комунального підприємства «Міське управління капітального будівництва» викрила численні порушення при використанні коштів бюджету Маріупольської міської територіальної громади на понад 48 млн грн.

 ДАСУ запобігла багатомільйонним зловживанням при ремонті житла для громадян із Маріуполя

Вимоги до розрахунку договірної ціни у будівництві

Фахівці Управління Східного офісу Держаудитслужби в Донецькій області з’ясували, що понад 43 млн грн з цих коштів отримали за ремонтні роботи дві компанії-підрядники, які взагалі відсутні як за фактичною, так і за юридичною адресами, що вказані в документах.

Отже, провести зустрічні звірки та переконатися у чистоті багатомільйонних фіноперацій аудитори не змогли, і поінформували про цей факт Держфінмоніторинг.

Ще 1,1 млн грн КП переплатило п’ятьом підрядникам, які ремонтували приміщення у Дніпрі та Львові, в тому числі тимчасове житло для внутрішньо переміщених осіб. Крім того, на 0,8 млн грн з бюджету ці компанії придбали обладнання за завищеними цінами та обладнання, яке взагалі не встановили.

Щоправда, частину неправомірно отриманих коштів підрядники одразу повернули замовнику – кошти надійшли до бюджету.

Компанія-підрядник, яка ремонтувала для заселення ВПО колишній гуртожиток у Дніпрі, спробувала уникнути відповідальності через неотримання необхідної дозвільної документації. Вона оформила свої роботи як поточний, а не капітальний ремонт, хоча йшлося про такі суттєві види робіт, як:

  • відновлення даху, стелі, підлоги, стін;
  • заміну конструктивних елементів будівлі;
  • спорудження індивідуального теплового пункту.

ДАСУ зауважує, що проведення таких робіт без належного дозволу та професійного інженерного нагляду – додаткове серйозне порушення. Адже воно може надалі загрожувати життю та здоров’ю людей, які перебуватимуть у відремонтованих приміщеннях.

Матеріали ревізії спрямовано Головному управлінню Національної поліції в Донецькій області. Керівнику вказаного КП надіслано вимогу для подальшого усунення порушень та попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства. Головного бухгалтера притягнуто до адмінвідповідальності. Про результати ревізії поінформовано голову Маріупольської міської ради Донецької області.

Джерело: офіційний сайт ДАСУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4587

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
10185

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
13852

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді