За останні три роки значно більше замовників стали усувати виявлені порушення під час публічних закупівель

У період дії воєнного стану замовники стали більш відповідально підходити до усунення суттєвих порушень у сфері публічних закупівель - ДАСУ.

Усунення виявлених порушень під час публічних закупівель

Моніторинг закупівель 2024

«Значно більше замовників за результатами моніторингу стали усувати виявлені суттєві порушення законодавства. Цього року ми досягли найвищих показників за останні 3 роки. Наприклад, якщо у 2021 році замовниками було усунуто лише 14% виявлених суттєвих порушень, то в 2023 році цей показник виріс до 35%. Зараз я говорю саме про суттєві порушення, які вплинули на результати торгів. Ці цифри свідчать про зростання рівня відповідальності у замовників та їхній більш ретельний підхід до витрачання публічних фінансів», - розповіла голова Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Йдеться про суттєві порушення, які стосуються:

  • термінів оприлюднення тендерної документації;
  • укладання договорів з порушенням вимог тендерної документації;
  • безпідставного відхилення або прийняття тендерної пропозиції до участі у процедурі закупівель.

Аналізуючи порушення, які виявляють аудитори ДАСУ у процесі моніторингу, голова Держаудитслужби навела кілька прикладів, коли деякі з замовників використовують свої можливості в інтересах певного учасника.

«Наприклад, застосування 24 годин до виправлення невідповідностей і відхилення/невідхилення пропозицій,  порушення законодавства під час укладання договорів про закупівлю та внесення до них змін. Не менш проблемним є застосування прямих договорів  замість відкритих торгів», - резюмувала Алла Басалаєва.

Водночас вона наголосила, що попри певні недоліки у процесі проведення публічних закупівель, сфера загалом швидко адаптувалася до вимог та специфіки проведення публічних закупівель у період дії воєнного стану в Україні.

Джерело: офіційний сайт ДАСУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
10548

Пов’язані особи в публічних закупівлях 2024

Чи легко встановити, чи пов’язані особи під час тендеру? Не поспішайте відповідати на це запитання. Для початку ознайомтеся з ознаками та прикладами пов’язаних осіб. Вивчіть значущі судові рішеннями та алгоритми дій замовника, у разі встановлення пов’язаності під час проведення закупівлі.
6313

Кримінальна відповідальність у сфері публічних закупівель

Дехто помилково вважає, що найстрашніше, що може бути в закупівлях, — це штраф. Однак судова практика свідчить, що варто зважати ще й на кримінальну відповідальність. Розглядаємо найпоширеніші випадки кримінальної відповідальності у сфері публічних закупівель
18330

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
2662

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді