Як враховувати останні зміни в порядку закупівель: пояснення Мінекономіки

Автор
головний редактор порталу «Держзакупівлі»
Міністерство економіки України пояснило, як тепер проводити закупівлі за Особливостями.

Відкриті торги

Тимчасово, строком на шість місяців, змінено механізм проведення відкритих торгів. Так, з 03.01.2023 року впродовж шести місяців ЕСЗ проводитиме оцінку ТП учасників без проведення електронного аукціону. Аукціон не проходитиме навіть у випадку, якщо подані дві і більше тендерні пропозиції.

ЕСЗ визначає найбільш економічно вигідною ту ТП, ціна/приведена ціна якої є найнижчою на момент закінчення прийому ТП.

 

Нові пункти Особливостей, що визначають порядок проведення відкритих торгів без аукціону, враховують положення статей 28 і 29 Закону № 922 щодо розкриття тендерних пропозицій, їх оцінки та розгляду.

Замовники, які оголосили відкриті торги до 03.01.2023 року, мають завершити їх у порядку, що діяв до набрання чинності змінами. Щоб проводити відкриті торги, які оголосили після 03.01.2023 року, умови ТД слід привести у відповідність до змін.

Оприлюднення інформації

Не підлягає розкриттю інформація, що обґрунтовано визначена учасником як конфіденційна, у тому числі інформація, що містить персональні дані. Конфіденційною не може бути визначена інформація про запропоновану ціну, інші критерії оцінки, технічні умови, технічні специфікації та документи, що підтверджують відповідність кваліфікаційним критеріям відповідно до статті 16 Закону, і документи, що підтверджують відсутність підстав, установлених статтею 17 Закону. Замовник, орган оскарження та Держаудитслужба мають доступ в ЕСЗ до інформації, яка визначена учасником процедури закупівлі конфіденційною.

Дозвіл не публікувати інформацію про своє місцезнаходження у річному плані закупівель, якщо така публікація загрожує безпеці замовника, поширюється на закупівлі, які замовник проводить без застосування ЕСЗ. Тобто, коли замовник укладає прямий договір за пунктами 11 та 13 Особливостей.

Мінекономіки також нагадує, що  звітування про таку закупівлю в ЕСЗ відбувається відповідно до пункту 38 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону  № 922.

Зміни до визначення АНЦ

Мінекономіки роз’яснило, що ЕСЗ зможе розрахувати АНЦ тендерної пропозиції, лише якщо учасники подали дві та більше ТП щодо предмета закупівлі або його частини (лота).

Тоді ЕСЗ розрахує АНЦ на підставі ціни/приведеної ціни найбільш економічно вигідної ТП, яка є меншою на 40% або більше від середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни ТП інших учасників, та/або є меншою на 30% або більше від наступної ціни/приведеної ціни ТП.

Зміни до застосування вимог щодо локалізації

Мінекономіки пояснило, що тепер вимоги щодо обов’язкового ступеню локалізації товару із переліку, визначеного Законом № 922, не поширюються, якщо такий товар закуповують для потреб ЗСУ, інших військових формувань, правоохоронних органів на їх запит з подальшою передачею таких товарів на облік запитувача.

Нагадаємо: зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування внесла постанова КМУ від 30.12.2022 р. № 1495, вони набрали чинності з 3 січня 2023 року.

Джерело: лист Мінекономіки від 13.01.2023 № 3323-04/1723-06

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

 

 

 

 

звітування про таку закупівлю в ЕСЗ відбувається відповідно до пункту 38 розділу X “Прикінцеві та перехідні положення” Закону.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у вересні для закупівельника

Почніть осінь разом з Експертус Держзакупівлі! В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у вересні. Це рішення робочих ситуацій, форми, зразки, довідники, відеороз’яснення — усе, що знадобиться закупівельнику у щоденній роботі. Стежте за оновленнями і листами від Системи, щоб не пропустити важливе. Залишайтеся з нами навіть під час відключення — у смартфоні переглядайте корисну інформацію в Системі у будь-який час
459

Договір про закупівлю

Постійні зміни до Особливостей №1178 вже стали невід’ємною частиною життя закупівельників, але через численність змін замовники можуть випустити з уваги щось важливе. Тож нагадаємо вам що є договором про закупівлю та які моменти необхідно врахувати при підготовці проекту договору про закупівлю
5761

Як надати 24 години на виправлення помилок за Постановою № 1178

Після розкриття тендерних пропозицій замовник може виявити в них недоліки та помилки. Закон № 922 з урахуванням Особливостей дозволив учаснику їх виправляти, завдяки так званому «механізму-24», тобто відвів учаснику рівно 24 години на усунення невідповідностей. Що це за невідповідності? У які строки потрібно повідомити учасника про недоліки? Як діяти замовнику в разі невиправлення або несвоєчасного виправлення таких помилок? Відповіді на головні запитання — у статті
14414

Закупівля робіт з капітального ремонту

Помилитися під час визначення предмета закупівлі можуть не тільки новачки, але й досвідчені закупівельники. Які найбільш розповсюджені помилки під час закупівлі робіт з капітального ремонту? Як правильно визначити предмет такої закупівлі — роз’яснюємо на прикладах
15579

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді