Укрупнення предмета закупівлі: як використовують в корупційних цілях

НАЗК попереджає про можливість використання деякими недоброчесними учасниками закупівельного процесу украпнення предмету закупівлі для мінімізації конкуренції.

Предмет закупівлі товарів, робіт, послуг: як визначати

Укрупнення предмета закупівлі: як використовують в корупційних цілях

Можна виділити наступні чинники даного корупційного ризику:

  • недоброчесність посадових осіб;
  • дискреційні повноваження під час підготовки тендерної документації;
  • недостатній розподіл обов’язків з планування закупівель, відсутність систем внутрішнього контролю.

НАЗК рекомендує наступні заходи для уникнення (мінімізації) даного виду корупційного ризику:

  • Обґрунтування доцільності закупівлі у відповідному розмірі/об’ємі/кількості структурним підрозділом замовника, який є ініціатором закупівлі відповідно до прийнятих в органі внутрішніх політик закупівель.
  • Здійснення управлінням внутрішнього контролю аналізу річного плану та тендерної документації на предмет наявності ознак укрупнення закупівлі.
  • Залучення уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції до закупівель з високою

    очікуваною вартістю

    .
  • Проведення замовником попередніх ринкових консультацій при плануванні закупівель та організації їх проведення з метою аналізу ринку.
  • Розробка внутрішньої політики закупівель, яка повинна передбачати детальну регламентацію прав та обов’язків відповідальних осіб замовника, визначати систему контролю за прийняттям рішень та процедуру залучення уповноваженої особи.

За матеріалами НАЗК

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проектно-кошторисна документація (ПКД)

Проєктно-кошторисна документація — це основний документ в будівництві, що закладає вимоги до об’єкта. Будь-яке будівництво починається з проектування та складання кошторису витрат. Але чи є розробка ПКД окремим предметом закупівлі, чи це частина робіт з будівництва, хто її має замовляти та на підставі якого документа розробляти? Експерт роз’яснює все детально
61482

Предмет закупівлі: порядок визначення

Щоб успішно провести закупівлю, замовнику насамперед потрібно точно визначити предмет закупівлі. Адже від цього залежить і вибір виду закупівлі, і якість закупленого, і уникнення поділу предмета закупівлі, а відповідно — і проблем. Що має знати закупівельник про порядок визначення предмета закупівлі? Як правильно визначити предмет закупівлі, щоб не наразитися на покарання, роз’яснює експерт
28562

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
324

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді