Увага! Уряд вніс зміни до порядку закупівель в умовах воєнного стану

Увага! Уряд вніс зміни до порядку закупівель в умовах воєнного стану

Докладніше ►►►

КМУ відкоригував положення щодо проведення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану, які днями затвердив постановою від 28.02.2022 № 169 (далі — Постанова № 169).

Зміни щодо переліку та обсягів закупівель товарів, робіт і послуг для інших закупівель.

Змінами установлено, що перелік та обсяги закупівель товарів, робіт і послуг для замовників визначають:

  • рішенням органу управління державним майном суб’єкта господарювання державного сектору економіки;
  • рішенням органу управління комунальним майном;
  • рішенням відповідного органу управління суб’єкта господарювання, що провадить діяльність на об’єкті критичної інфраструктури з використанням майна комунального сектору економіки.

Якщо КМУ виконує повноваження суб’єкта управління державним майном або загальних зборів суб’єкта господарювання державного сектору економіки, переліки та обсяги закупівель товарів робіт і послуг за поданням замовника погоджує центральний орган виконавчої влади, який формує державну політику у сфері, в якій суб’єкт господарювання державного сектору економіки провадить свою діяльність з метою, визначеною його установчими документами.

Зміни щодо закупівель товарів, робіт і послуг, які замовники проводять в умовах воєнного стану.

КМУ наголосив, що не поширюється на договори, які укладені для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, така норма Постанови № 169: «замовники під час здійснення передбачених цією постановою закупівель повинні відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель та забезпечувати оприлюднення укладеного договору в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів після його підписання. Зазначений строк продовжується на час неналежного функціонування електронної системи закупівель, підтверджений її адміністратором. Договір, не оприлюднений в електронній системі закупівель у встановлений строк, є нікчемним».

А також КМУ встановив, що договори, які укладені для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, слід оприлюднити в ЕСЗ протягом 10 робочих днів після припинення чи скасування воєнного стану.

Джерело: постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 169» від 02.03.2022 № 176

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Недостовірна інформація у тендерній пропозиції: як діяти замовнику

Особливості передбачають право замовника відхилити учасника/переможця, тендерна пропозиція якого містить недостовірну інформацію. Пояснимо, яка недостовірна інформація є суттєвою для визначення результатів торгів та як її підтвердити
1449

Вартість участі у закупівлі

Участь у публічних закупівлях пов'язана з різними витратами, які можуть виявитися значущими для учасників. У цій статті ми розглянемо, які витрати можуть понести учасники, включаючи вартість подання тендерної пропозиції та вартість оскарження в АМКУ. Розуміння цих факторів допоможе більш точно оцінювати свої можливості та готуватись до тендерних процедур з максимальною ефективністю
26

Капітальний чи поточний ремонт: як не помилитися під час закупівлі

У замовника є перелік потрібних йому робіт для утримання будівлі в належному стані, серед них і ремонт даху і заміна плитки і укріплення стін. Як його визначити ці роботи є поточним ремонтом чи капітальним?
90

Наказ про обгрунтування підстави для здійснення закупівлі

Щоб закупити за прямим договором на підставі пункту 13, потрібно оформити обґрунтування підстави для закупівлі за цим пунктом у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа. Скачайте зразок від експертів системи «Експертус Держзакупівлі»
51

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді