Лист-відгук на тендер для замовника

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Роз’яснюємо, чим корисний лист-відгук на тендер для замовника та як прописати вимоги до нього, щоб не допустити дискримінації.

 


У п. 3 ч. 2 ст. 16 Закону № 922 одним з можливих кваліфікаційних критеріїв визнано наявність в учасника документального підтвердження досвіду виконання аналогічного за предметом закупівлі договору (або декількох). В цьому випадку замовники вимагають лист-відгук від попередніх замовників.

Підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів: що вимагати

Для чого замовнику вимагати лист-відгук про співпрацю

Дехто вважає, що достатньо надати лише договір про аналогічну поставку (виконання робіт/послуг) або видаткову накладну/акт приймання-передачі робіт/послуг (далі — акт виконаних робіт) і надійність учасника підтверджена.

Це не так. Адже договір є лише декларацією намірів щось купити/виконати. Видаткова накладна вказує на те, що ТМЦ поставлені, але з неї не вбачається: чи вчасно, повністю та яка якість ТМЦ. Акт виконаних робіт також не дає 100% певності у тому, що виконавець виконав все вчасно та якісно тощо.

 

Тому отримання від попереднього контрагента учасника  схвального відгуку є вагомішим доказом надійності учасника.

 

Як правильно прописати вимогу

Багато чого залежить від специфіки предмету закупівлі, але універсальні правила такі:

  • потрібно чітко вказати, чи учасник подає скан-копії, чи оригінал листа;
  • чітко визначити, який предмет закупівлі є аналогічним. Наприклад,  «виконання будівельно-монтажних робіт» є ширшим поняттям, ніж  «демонтаж та встановлення вікон». Якщо замовник помилиться із визначенням предмету аналогічного договору, це може спричинити проблеми;
  • проаналізувати, які саме обставини є важливими для здійснення конкретної закупівлі та, виходячи з цього, вказати у вимозі, що хотів би бачити у листі замовник (якість, швидкість виконання аналогічного договору тощо).

Водночас контрагентам учасника потрібно надати певний час для відповіді, тож варто подбати про це, оголошуючи закупівлі.

Оскільки в майбутньому учасник може питати про надання листа і від поточного замовника, викладаємо зразок.

 

Лист-відгук: зразок

 лист відгук для тендера

 

СКАЧАТИ

 

Чого не варто вимагати в листі

Замовники мають уважно зазначати вимоги, пам’ятаючи, що їх можуть звинуватити у дискримінації.

Щоб такого не трапилось варто уникати у вимогах до листа:

  • підтвердження від декількох контрагентів. Достатньо і від одного. Адже, новостворений учасник може наполягати, що такі вимоги є

     

    дискримінаційними

     

    ;
  • постачання ТМЦ саме «марки А», а не схожих. Якщо у вимозі буде сказано підтвердити поставку ноутбуків ACER, а не ноутбуків, то це також можуть визнати дискримінацією.

Отже, лист-відгук на тендер від контрагентів учасника убезпечує замовника від непередбачених втрат часу та неякісного предмету закупівлі тощо. Втім, і замовник повинен уважно поставитися до формування вимог.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді