Як укладати додаткову угоду на збільшення ціни електроенергії

UA RU
Укладати додаткові угоди, якщо збільшилася ціна на ринку електроенергії слід з дотриманням певних правил. Інакше є ризик пійматися на гачок недоброчесного постачальника, який закидає вас допками та довідками про зміну ціни на ринку

З'ясуймо особливості додаткових угод на збільшення ціни електроенергії у договорі про закупівлю.

Нагадаємо, що закупівельне законодавство регламентує обмеження: істотні умови договору про закупівлю сторони не можуть змінювати після того, як його підписали, і допоки не виконали зобов’язань у повному обсязі. Винятки можливі лише у випадках, що передбачає пункт 19 Особливостей.

Істотні умови, які має містити договір про постачання електроенергії споживачу, визначає пункт 3.2.6 Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312.

Серед істотних умов маємо ціну та/або порядок її розрахунку, порядок обліку та оплати електроенергії.

Найпопулярнішою підставою для зміни ціни в договорі про закупівлю електроенергії є підпункт 2 пункту 19 Особливостей, а саме:

погодження зміни ціни за одиницю товару в договорі про закупівлю у разі коливання ціни такого товару на ринку, що відбулося з моменту укладення договору про закупівлю або останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару. Зміна ціни за одиницю товару здійснюється пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку (відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни такого товару на ринку) за умови документального підтвердження такого коливання та не повинна призвести до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю на момент його укладення.

Дехто з замовників вважає, що сума договору про закупівлю у такому випадку не змінюється. Але дарма, адже змінюється ціна за одиницю — 1 кВт/год. Як наслідок, ви придбаваєте менше електричної енергії за дорожчу ціну, а отже — витратите більше бюджетних коштів. Саме на це необхідно мати обґрунтовані підстави.

Як укладати додаткову угоду на збільшення ціни електроенергії Скачати зразок

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді