Які є форми документів про публічні закупівлі

UA RU
Автор
експерт, юрист-практик
У 2021 році замовники вносять обов’язкову інформацію щодо закупівлі шляхом заповнення електронних полів та завантаження їх в електронній системі закупівель. Де в Законі знайти, що саме має містити та чи інша форма документу, щоб не упустити важливих нюансів та не наразитися на штраф?

 

 

Закон України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) визначає правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави, територіальних громад та об’єднаних територіальних громад.

19.09.2019 Верховна Рада України ухвалила Закон № 114-IX «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель» та виклала Закон «Про публічні закупівлі» від 25.12. 2015 № 922-VIII в новій редакції, який було введено в дію з 19 квітня 2020 року.

Свіжі зміни до закупівельного закону: що врахувати

Враховуючи важливі зміни в законодавстві Мінекономрозвитку відповідно до наданих повноважень 11.06.2020 своїм наказом № 1082 затвердило новий Порядок про розміщення інформації про публічні закупівлі, який набрав чинності 17 липня 2020 року.

Цим наказом визнано таким, що втратив чинність аналогічний попередній наказ Мінекономрозвитку щодо розміщення інформації про публічні закупівлі.

Оскільки Закон безпосередньо визначив обов’язковий перелік інформації в документах, яку замовнику необхідно оприлюднювати в електронній системі закупівель (далі – ЕСЗ), що позбавило необхідність в затвердженні будь-яких форм документів у сфері публічних закупівель, Мінекономрозвитку також скасувало власний наказ від 22.03.2016 р. № 490 «Про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель». 

Тобто, керуючись виключно нормами, які встановив Закон, відтепер стало потрібно самостійно формувати відповідні документа та завантажувати в ЕСЗ. Неодмінно стане у пригоді стаття «Відповідальність за неналежне зберігання закупівельних документів»

Згідно з Наказом розміщення інформації в електронній системі закупівель здійснюється (замовником, учасником, органом оскарження тощо) шляхом заповнення електронних полів, визначених адміністратором (уповноваженим органом відповідальним за забезпечення функціонування та наповнення веб-порталу) і реалізованих в електронній системі закупівель, та завантаження відповідних документів через автоматизоване робоче місце.

Після внесення інформації в електронні поля, на неї накладається кваліфікований електронний підпис посадової особи.

Оприлюднення інформації на веб-порталі здійснюється електронною системою закупівель автоматично.

У випадках, передбачених Законом, учасники закупівель можуть вносити зміни до інформації, яку вже оприлюднено на веб-порталі.

Також слід пам’ятати, що 26.06.2021 набрав чинності Закон України від 03.06.2021 № 1530-IX «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та інших законів України щодо вдосконалення системи функціонування та оскарження публічних закупівель». Тому замовникам необхідно буде в подальшому враховувати при завантаженні інформації в ЕСЗ деякі оновлені вимоги до таких документів, як:

Для прикладу наводимо вимоги Закону (част. 2 ст. 21) щодо обов’язкового переліку інформації при оприлюдненні в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів.

Отже, оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити таку інформацію:

  1. Найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія.
  2. Назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності).
  3. Кількість та місце поставки товарів, обсяг і місце виконання робіт чи надання послуг.
  4. Очікувану вартість предмета закупівлі.
  5. Строк поставки товарів, виконання робіт, надання послуг.
  6. Кінцевий строк подання тендерних пропозицій.
  7. Умови оплати.
  8. Мову (мови), якою (якими) повинні готуватися тендерні пропозиції.
  9. Розмір, вид та умови надання забезпечення тендерних пропозицій (якщо замовник вимагає його надати).
  10. Дату та час розкриття тендерних пропозицій, якщо оголошення про проведення відкритих торгів оприлюднюється відповідно до частини третьої статті 10 цього Закону.
  11.  Розмір мінімального кроку пониження ціни під час електронного аукціону у межах від 0,5 відсотка до 3 відсотків очікуваної вартості закупівлі або в грошових одиницях.
  12. Математичну формула для розрахунку приведеної ціни (у разі її застосування).

     

    Секрети оскарження висновків аудиторів

     

Законом також визначені інші документи, що передбачають внесення обов’язкової інформації шляхом заповнення електронних полів та завантаження їх в електронній системі закупівель, розглянемо їх у таблиці

Документ з публічних закупівельЯка стаття Закону визначає перелік обов'язкової інформації
Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівельчаст. 3 ст. 3.
Річний план закупівельчаст. 2 ст. 4.
Оголошення про проведення спрощеної закупівлічаст. 3 ст 14.
Оголошення про проведення закупівлі для укладення рамкової угодичаст. 2 ст. 15.
Оголошення з відомостями про укладену рамкову угодучаст. 6 ст. 15.
Скарги, що стосуються тендерної документації, прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника тощочаст. 5 ст. 18.
Звіт про результати проведення закупівлі з використанням електронної системи закупівельчаст. 1 ст. 19.
Відомості, що зазначаються у тендерній документаціїчаст. 2 ст. 22.
Протокол розкриття тендерних пропозиційчаст. 4 ст. 28.
Протокол розгляду тендерних пропозиційчаст. 12 ст. 29.
Повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в інформації та/або документахчаст. 16 ст. 29.
Повідомлення про намір укласти договір про закупівлючаст. 2 ст. 33 та част. 6 ст. 40.
Оголошення про проведення конкурентного діалогучаст. 1 ст. 35.
Оголошення про проведення торгів з обмеженою участючаст. 1 ст. 37.
Повідомлення про внесення змін до договору про закупівлючаст. 8 ст. 41.
Звіт про виконання договору про закупівлючаст. 1 ст. 42.

 

Таким чином ознайомившись із переліченими вище статтями Закону замовники будуть поінформованими про перелік обов’язкової інформації, яку необхідно включити у відповідний закупівельний документ.

 

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді