Відповідальність за неналежне зберігання закупівельних документів

UA RU
Ви активно закуповуєте через Prozorro і формуєте в основному електронні документи. А чи зберігаєте їх за всіма вимогами? Адже правил зберігання ніхто не скасовував. Ба більше, за їх порушення винним особам загрожує штраф або арешт. Перевірте, чи все ви наразі робите правильно
Акт про вилучення для знищення документів Ознайомитися з примірною формою акту


За неправильне зберігання закупівельних документів передбачена адміністративна відповідальність. Про це не говорить стаття 164–14 КпАП, яка визначає порушення, за які службові, посадові, уповноважені особи замовника несуть покарання. Відповідальності за порушення порядку, строків ведення та зберігання закупівельних документів ця стаття не передбачає. Натомість її встановлює стаття 92–1 КпАП — «Порушення законодавства про Національний архівний фонд та архівні установи».

У цій статті, крім відповідальності за порушення вимог зберігання документів, передбачена і відповідальність для осіб, які їх зіпсували, незаконно знищили або приховували. Також закон забороняє:

  • незаконно передавати архівні документи іншій особі;
  • порушувати порядок доступу до цих документів;
  • не повідомити державну архівну установу про наявні архівні документи в разі виникнення загрози їх знищення або значного погіршення стану.
Інна Масляна консультант з публічних закупівель
Дізнайтеся, які строки і вимоги до зберігання паперових, електронних документів з питань публічних закупівель. А також хто і яку відповідальність несе за зберігання

Звернімося і до статті 298–1 КК, яка розглядає як порушення знищення, пошкодження або приховування документів чи унікальних документів НАФ. Якщо буде доведено, що такі дії особа вчинила умисно, її чекає штраф або арешт.

Відповідальність за порушення правил зберігання документів, та інших описаних правил у кодексах несуть дві посадові особи.

Усі документи зберігають за місцем формування справ у службі діловодства чи інших структурних підрозділах замовника з моменту, коли їх створили, отримали і передали на зберігання в архів.

Державні і комунальні організації передають документи НАФ на постійне зберігання до державних архівів або архівних відділів міських рад в обов’язковому порядку, а інші організації — на підставі угод між власником документів і архівною установою.

 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді