Спрощена закупівля: крок за кроком

UA RU
Спрощені закупівлі вже стали одним із найпоширеніших видів закупівлі. Відповідно замовникам доведеться часто мати з нею справу, але що ж робити, якщо ви вперше зіткнулися з ЕСЗ? У цій статті — покроковий алгоритм дій замовника в електронній системі закупівель. Зверніть увагу на оновлення строків у спрощеній закупівлі від 26 червня 2021 року. Загалом, для вдалого проведення спрощеної закупівлі через ЕСЗ, потрібно зробити лише 5 нескладних кроків. Отож…

 

 

Не знаєте, як провести спрощену закупівлю на майданчику? Дотримуйтесь алгоритму.

Крок 1. Оголошення закупівлі

Для оприлюднення оголошення про закупівлю слід заповнити відповідні поля на електронному майданчику (відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону № 922). Важливо не забути оприлюднити проєкт договору про закупівлю (Рис. 1, 2).

Рис. 1

Спрощена закупівля: інструкція

П’ять запитань з практики проведення спрощених закупівель

 

Рис. 2

Спрощена закупівля: інструкція

 

Також обов’язково потрібно зазначити період уточнення інформації стосовно закупівлі. Він повинен тривати не менше 3 роб. дні з дня оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі в електронній системі закупівель (Рис.3).

Рис. 3

Спрощена закупівля: інструкція

І вкажіть кінцевий строк для подання пропозицій. Цей строк має становити не може бути менше ніж 2 роб. дні з дня закінчення періоду уточнення інформації про закупівлю (Рис. 4).

Рис. 4

Спрощена закупівля: інструкція

 

Крок 2. Надання відповідей учасникам

 

Доки триватиме період уточнень, учасники можуть розміщати запитання та звернення. У такому випадку, вам потрібно буде давати відповіді. Зробити це слід – протягом 1 робочого дня від моменту оприлюднення такого звернення.

Нагадаємо, що за цими зверненнями, ви можете вносити зміни у своєму оголошенні. Зокрема, дозволяється змінювати об’єми закуповуваного або суму закупівлі.

Зверніть увагу, що у випадку внесення змін в оголошення, згідно із ч. 7 ст. 14 Закону № 922, потрібно продовжити строк подання пропозицій як мінімум на 2 робочих дні.

 

Крок 3. Отримання пропозицій

Учасники закупівлі будуть подавати свої пропозиції протягом того строку, що зазначатиметься в оголошенні.

У випадку, коли на закупівлю буде подано дві та більше пропозицій, система в автоматичному порядку визначає дату аукціону та проводить його.

А якщо буде отримана лише одна пропозиція, то передбачено, що система самостійно переведе закупівлю на етап розгляду. А вам необхідно буде перевірити цю пропозицію. Так скеровує ч. 8 ст. 14 Закону № 922.

 

Крок 4. Розгляд пропозиції

Замовнику виділяється на розгляд пропозиції 5 робочих днів. За цей час потрібно перевірити, чи відповідає найбільш економічно вигідна пропозиція вказаним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі

У випадку, коли пропозиція не відповідає тим критеріям, що були вказані в оголошенні, її потрібно відхилити  та можна перейти до розгляду наступної більш економічно вигідної пропозиції (Рис. 5).

Рис. 5

Спрощена закупівля: інструкція

Памятайте! Коли переможця буде обрано, потрібно оприлюднити повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

Якщо ж вам не підійде жодна пропозиція та ви відхилите, то відповідно до ч. 18 ст. 14 Закону №922 електронна система в автоматичному режимі відмінить спрощену закупівлю

 

Крок 5. Укладення договору

Вам потрібно укласти договір про закупівлю із тим учасником, якого ви визначите переможцем спрощеної закупівлі. Укласти договір можна на наступний день після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, але не пізніше ніж через 20 днів. (ч. 15 ст. 14 Закону № 922).

Цей договір та усі додатки до нього потрібно завантажити до ЕСЗ протягом 3 робочих днів (Рис. 6).

Рис. 6

Спрощена закупівля: інструкція

На цьому спрощена закупівля на майданчику завершена. Як бачите, все доволі просто та зрозуміло, а алгоритм дій такий самий, як і при проведенні в системі допорогових закупівель.

Якщо ж вам раніше не доводилось проводити допорогові закупівлі, то ви можете скористатися на майданчику «Держзакупівлі.Онлайн» «Тестовим режимом» (Рис. 7). Аби застосувати дану функцію, потрібно спробувати оголосити закупівлю.

Рис. 7

Спрощена закупівля: інструкція

 

 

Спрощена закупівля: інструкція
Наталія Заєцьконсультантка з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Законодавець передбачив випадки, у яких замовник має право не застосовувати спрощеної закупівлі. Однак таке право потрібно обстоювати.

 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді