Зміни в договорі на постачання електроенергії: як і коли можна вносити

UA RU
Внесення змін до договору електроенергії можливе лише за певних умов. Якщо ви застосовуєте формульне ціноутворення у договорі, доцільно передбачити в ньому три пункти. Ключове про внесення зміни до договорів на постачання електроенергії, — з’ясуймо у статті.


За вимогою статті 22 Закону № 922 тендерна документація (далі — ТД) обов’язково має містити проєкт договору із зазначенням порядку зміни його умов.

Примірний договір про постачання електроенергії споживачу, затверджений Правилами роздрібного ринку електричної енергії, не містить порядку зміни умов договору та випадків для зміни істотних умов договору згідно з Законом про публічні закупівлі (далі Закон).

Водночас згідно з частиною 5 статті 41 Закону сторони договору не можуть змінювати істотні умови договору про закупівлю після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі.

Важливо! Якщо замовник використовує під час закупівлі примірний договір про постачання електроенергії споживачу, має самостійно передбачити в проєкті такого договору порядок і випадки для зміни його умов, в тому числі істотних.

Якщо ви застосовуєте формульне ціноутворення у договорі, доцільно передбачити у проєкті договору такі три пункти:

  1. можливість зменшити обсяги закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника — за пунктом 1 частини 5 статті 41 Закону № 922;
  2. можливість змінити ціни в договорі у разі зміни нормативів, що застосовуються в договорі про закупівлю — за пунктом 7 частини 5 статті 41 Закону № 922 (визначте як, з якого періоду та в якій частині буде змінюватись загальна ціна договору у разі зміни регламентованого тарифу на розподіл або передачу, який затверджує НКРЕКП);
  3. можливість продовжити дію договору про закупівлю на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20% суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку — за частиною 6 статті 41 Закону № 922.
Коли можлива зміна істотних умов договору про закупівлю комунальних послуг

Пам'ятайте, що у разі внесення змін до істотних умов договору, необхідно оприлюднити повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору протягом трьох робочих днів з дня їх внесення. Так скеровує стаття 10 Закону.

Закупівлі комунальних послуг — особливі. Як не крути, а придбавати доводиться не кожного дня, а якщо постачальник щомісяця пропонує підписати додаткову угоду, аргументуючи змінами на ринку, взагалі голова йде обертом.

Маєте розібратися:

  • як працює постачальник «останньої надії»;
  • як працює постачальник універсальних послуг;
  • навіщо до кола споживачів «універсальної послуги» додали малих непобутових споживачів.

І хоч запитань багато, рішення теж є. На одному з курсів Вищої школи Закупівельника — «Закупівлі електроенергії та комунальних послуг — 2021» ви маєте можливість дізнатися все про

правила роботи ринку комунальних послуг.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді