Формульне ціноутворення для закупівлі газу

UA RU
Автор
аналітик Центру вдосконалення закупівель Київської школи економіки
Для вирішення проблеми з додатковими угодами на газовому ринку замовникам пропонують формульне ціноутворення. Що це таке? Як розраховувати формулу на закупівлю газу? Які переваги для замовника відкриває цей інструмент, детально роз’яснює експерт.



Хто стикався із закупівлями природного газу на відкритих торгах, знає: після укладення договору проблеми тільки починаються. Адже ринок газу — волатильний через сезонні коливання цін та вплив інших зовнішніх факторів, у т. ч. й політичних.

До того ж на початку опалювального сезону особливо й не домовишся — перспектива отримати холодні батареї у школах та дитсадках суттєво стримує запал розпорядників бюджетних коштів торгуватися задля справедливіших умов постачання.

Як визначати предмет закупівлі для послуг з опалення будівлі

Щоб врегулювати цю ситуацію, Мінекономрозвитку запропонувало формульне ціноутворення. До розроблення формули долучилися аналітики Київської школи економіки (КШЕ), які розробили основні її параметри і розрахували економічний ефект від впровадження.

Переваги формули

Замовник отримує три головні переваги від застосування формули

  1. Зниження закупівельної ціни
  2. Торги без демпінгу
  3. Постачальники не зможуть підвищувати ціну, коли їм заманеться

Так, формула позбавить постачальників спокуси демпінгувати на торгах.

Якщо занижену ціну в пропозиції учасник міг «витягнути» до потрібної додатковими угодами, то з формулою це не вдасться. Адже формула індексує ціну за ринковим коефіцієнтом. Якщо ж базова ціна занижена, то й на виході вона буде пропорційно нижчою ніж ринкова.

Постачальник не зможе посилатися на ті обґрунтування, що йому вигідні. А замовник, який матиме на руках чіткі розрахунки, не залежатиме від доброї волі трейдера, у якого більше аналітичних та інституційних можливостей, щоб просувати власну ціну.

Особливо це стосується невеликих замовників, які часто не мають можливості професіоналізувати процес закупівлі.

Що таке формульне ціноутворення

Визначення нової ціни на газ можна врегулювати за допомогою формули, що враховуватиме коливання офіційного курсу НБУ гривні щодо, наприклад, євро та ціни на європейських хабах, наприклад NCG. Формула може враховувати котирування на природний газ на Українській енергетичній біржі (УЕБ), але з обмеженням ваги цих котирувань відповідною часткою відкритого ринку природного газу в Україні (пропонується використовувати 5%).

Також замовники можуть передбачити в договірних умовах:

  • зміну ціни та укладання додаткової угоди, якщо за формульним ціноутворенням встановлене значення ціни збільшиться, наприклад на 5%;
  • періодичність перегляду ціни для укладання додаткових угод.

Експерти пропонують використовувати механізм ціноутворення на природний газ за формулою:

формульне ціноутворення

де CP — уточнена ціна у гривнях за 1000 мЗ природного газу (з ПДВ);
РСР — попередня ціна у гривнях за 1000 мЗ природного газу (з ПДВ);
Кс — середнє арифметичне офіційного курсу НБУ гривні щодо євро за п’ять попередніх банківських днів до дня уточнення ціни;
Kb — офіційний курс НБУ гривні щодо євро в день попереднього уточнення ціни (укладення договору);
Avg NCG — середнє арифметичне щоденних котирувань NCG Month+1 за 20 попередніх біржових днів до дня уточнення ціни;

Розрахунок Avg NCG:

Розрахунок Avg NCG

де NCGnew-1 — котирування NCG Month+1 в попередній біржовий день до дня уточнення ціни, євро за МВт×год;
NCGnew-2о — котирування NCG Month+1 в день за 20 днів до дня уточнення ціни, євро за МВт×год;
NCG bas — котирування NCG Month+1 в день попереднього уточнення ціни (укладення договору), євро за МВт×год.
Щоб використовувати котирування на хабі NCG, замовники можуть брати інформацію з біржової платформиPEGAS або дані міжнародних агенцій Argus, Bloomberg, ICIS, Platts, Thomson Reuters.
CV — коефіцієнт теплотворності природного газу, що відображає співвідношення одиниць енергії (МВт×год) та об’єму (1000 куб. м). Його визначають за інформацією, наведеною на офіційному вебсайті оператора газотранспортної системи Словаччини компанії Eustream, a. s., значення на дату уточнення ціни — за даними Eustream Budince point (Measured value).
Також замовники можуть використовувати середнє арифметичне щоденних показників коефіцієнта теплотворності природного газу Eustream Budince point (Measured value) за 20 попередніх днів до дня уточнення ціни або середнє значення Eustream Budince point (Measured value) за попередній рік.
Avg UEEx — середньозважена ціна на природний газ Української енергетичної біржі на ресурс місяця початку поставки природного газу, на який уточняється ціна, в попередній біржовий день до дня уточнення ціни (з ПДВ);
UEEx bas — середньозважена ціна на природний газ Української енергетичної біржі на ресурс поточного місяця (з ПДВ) на день попереднього уточнення ціни (укладення договору).

Як бачимо, у формулі враховані три показники: зростання курсу гривні до євро, а також коливання ціни на міжнародних біржах та УЕБ. Попри власний видобуток, переважну кількість газу для непобутових споживачів Україна досі закуповує в Європі. Тож прив’язати зміну ціни до євровалюти цілком доречно.

Основні параметри формули індексації

Перед тим, як потрапити до кінцевого споживача, газ проходить досить довгий шлях. Великі українські трейдери закуповують його на біржах — майданчиках для оптової торгівлі у великих обсягах.

УЕБ торгує переважно газом, який видобувають у нашій країні. А більшість газу для непобутових споживачів надходить з Європи, тобто його закуповують на європейських біржах. Трейдери додають до базової ціни ПДВ, вартість зберігання та транспортування газу і перепродають його на внутрішньому ринку, в т. ч. через систему ProZorro.

Під час ціноутворення приватні компанії — споживачі та трейдери традиційно орієнтуються на великі європейські хаби — насамперед німецьку біржу NCG, голландську TTF та австрійську CEGH.

Дані з NCG

За розрахунками Центру вдосконалення закупівель КШЕ, коливання цін на німецькій біржі у 80% випадків пояснюють зміну ціни на ProZorro, для інших цифри дещо гірші. Такий результат цілком логічний, оскільки NCG є географічно найближчою до України великою енергетичною біржою. Тому, Мінекономрозвитку пропонує орієнтуватися саме на неї. Хоча ніхто не забороняє індексувати коливання з огляду на ціни, встановлені іншими великими хабами.

Щоб уникнути спекуляцій з датою додаткових угод, для обчислення індексу зміни ціни на міжнародній біржі рекомендують брати середню ціну на NCG за останні 20 днів до дня уточнення початкової ціни в договорі.

До слова, те саме стосується й індексу зміни курсу валют. Однак у цьому випадку середнє значення беруть лише за останні 5 днів.

Дані з УЕБ

Окремі запитання може викликати компонент формули, що стосується УЕБ.

За рахунок того, що природний газ є біржовим товаром, яким торгують на міжнародному біржовому ринку, ціни на нього в умовах досконалої конкуренції будуть майже однаковими у всій Європі. Проте через надмірне регулювання ринку в Україні та слабо розвинуті фінансові ринки ціни на внутрішньому ринку відрізняються від цін на хабі.

Газ, що видобувається в Україні, може коштувати менше ніж імпортний. У такому разі індекс УЕБ, попри малі обсяги торгів, краще відображатиме кон’юнктуру внутрішнього ринку.

Крім того, у Мінекономрозвитку наполягають на потребі стимулювати розвиток українських торговельних майданчиків. Невелика вага УЕБ у кінцевій формулі — 0,05 на противагу 0,95 для коливань на німецькому хабі — дає змогу виконати цю функцію і водночас уникнути переоцінки впливу цієї біржі на формування остаточної ціни.

Отже, формульне ціноутворення — це зручний інструмент для замовників, покликаний убезпечити закупівлі газу від демпінгу та необґрунтованого підвищення ціни постачальником.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді