Нові обов’язки уповноваженої особи — що врахувати після змін

До статті 11 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII законодавці наприкінці червня внесли кілька змін. То що ж мають врахувати у своїй діяльності уповноважені особи?

Зразки документів для вас:
НОВЕ! Положення про уповноважену особуСкачати зі змінами від 26.06.2021

Перша зміна

Законодавець відкоригував неточність у третьому способі призначення уповноваженої особи.

Нині замовник для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі визначає або призначає уповноважену особу шляхом укладення трудового договору (контракту) згідно із законодавством. Раніше закон передбачав в цій частині укладення трудової угоди.

Як говорить нам Закон, уповноважена особа — це службова (посадова) чи інша особа, яка є працівником замовника і визначена відповідальною за організацію та проведення процедур закупівлі/спрощених закупівель згідно з цим Законом на підставі власного розпорядчого рішення замовника або трудового договору (контракту).

Нові обов’язки уповноваженої особи — що врахувати після змінТрудовий договір та трудова угода не тотожні поняття.

Трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ст. 21 КЗпП).

PW_welcome_dz_webinar_29072024.jpg

Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Як бачимо, під час укладення трудового договору виникають трудові відносини. Це не завжди можливо у разі укладення трудової угоди.Фізична особа за цивільним законодавством може виконувати роботи, надавати послуги як на підставі трудового договору, так і на інших юридичних підставах, зокрема на підставі цивільно-правового договору. Тобто попри те, що відносини між роботодавцем і фізособою, іноді оформляють трудовою угодою, не завжди є підстави вважати такі відносини трудовими.

Коригування в Законі № 922 щодо укладення саме трудового договору із уповноваженою особою остаточно прибирає запитання про можливість нетрудових (цивільно правових відносин) із уповноваженою особою.

Як оформити призначення уповноваженої особи

Друга зміна

Законодавець відповів на численні запитання спільноти закупівельників, чи може уповноважена особа відповідати за закупівлі, очікувана вартість яких не перевищує 50 тисяч.

Тепер окрема норма Закону № 922 передбачає, що уповноважена особа може бути відповідальною за організацію та проведення закупівель, які замовники здійснюють відповідно до частини 3 статті 3 Закону № 922.

Керівникам замовників нова норма дає право розпорядчим рішенням (наказом) покласти відповідальність за такі закупівлі на уповноважену особу.

Третя зміна

В уповноважених осіб з’явився законодавчо визначений новий обов’язок: оприлюднювати в ЕСЗ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, у разі проведення закупівель відповідно до частини 7 статті 3 цього Закону.

Тож з огляду на вимогу пункту 3-1 частини 1 статті 11 Закону № 922 закупівлі у замовника без застосування порядку проведення спрощених закупівель — цілковито у зоні відповідальності уповноваженої особи.

Замовники ж тепер лише мають закріпити такий обов’язок своїх уповноважених осіб у Положенні про уповноважену особу.

Бажаєте знати більше про призначення відповідальних осіб в публічних закупівлях та їх обов'язки? Тоді запрошуємо вас до Вищої школи Закупівельника, а саме на курс «Закупівлі на суми, менші порогових». Ви маєте чудову нагоду спробувати навчання безплатно.

Для цього Вам необхіно 1,5 звилини часу та 4 кроки:

Крок 1. Перейдіть на сайт школи та оберіть необхідну програму.

Крок 2. Натисніть «Спробувати безплатно».

Крок. 3 Введіть свої дані, якщо вже маєте обліковий запис на нашому сайті. Якщо ні, натисніть зареєструватися.

Крок 4. Заповніть анкету та збережіть її, натиснувши ще раз «Зареєструватися».

Нові обов’язки уповноваженої особи — що врахувати після змінВСЕ! Користуйтеся подарунковим демодоступом на повну, навчайтеся на провідних курсах з публічних закупівель, отримуйте знання від кращих фахівців та ставайте ще кращими.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді