Оприлюднення додаткової угоди в Прозоро

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Чи потрібно оприлюднювати додаткову угоду до договору про закупівлю— питання скоріш риторичне для закупівельника з досвідом. А ось для фахівця-початківця важливо зрозуміти, як внести додаткову угоду в Прозоро, як і в які терміни її слід опублікувати? Покроковий алгоритм з малюнками ми підготували для вас у статті

Замовник провів процедуру закупівлі відкриті торги або, у разі закупівлі товару,  застосував електронний каталог чи скористався підставами п. 13 Особливостей № 1178 в результаті чого уклав договір про закупівлю.

Договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 цих особливостей укладається відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону, крім частин другої - п’ятої, сьомої - дев’ятої статті 41 Закону, та цих особливостей.

Далі, відповідно до Особливостей № 1178, він повинен оприлюднити такий договір разом із усіма додатками. Для цього у замовника є три робочі дні з дня укладення договору про закупівлю.

Як і коли оприлюднювати договір про закупівлю в Прозоро

Виключенням для оприлюднення є договори, що укладені відповідно до п.п. 15, 17, 18 п. 13 Особливостей № 1178, коли  замовник може не публікувати договір про закупівлю та/або додатки до нього.

Після того як замовник оприлюднив договір про закупівлю, вінможе виконувати цей договір до його повного виконання та в кінці оприлюднити звіт про виконання договору про закупівлю.  Це не стосується договорів, укладених відповідно до п. 13 Особливостей № 1178. Для них звіт про виконання договору про закупівлю не оприлюднюється.

На практиці, в період виконання договору про закупівлю ситуація може змінитися і замовнику потрібно буде внести відповідні зміни до договору.

web_ban_15072024.png

Згідно зі статтею 654 ЦКУ зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Тобто будь-які зміни до договору, оформленого у паперовій формі, мають бути внесені у такій самій формі, та саме додатковою угодою.

Варто зауважити, що зміни до договору можуть бути різними. Наприклад, зміна реквізитів сторін, зміна істотних умов договору тощо.

Термін оприлюднення додаткової угоди

Відповідно до п. 19 Особливостей № 1178 істотні умови договору про закупівлю, укладеного за результатами відкритих торгів або шляхом використання електронного каталогу для закупівлі товару та на підставі п. 13 (крім підпунктів 13 та 15 пункту 13) цих особливостей, не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім окремих випадків, визначених цим пунктом.

Пам’ятайте, коли вносите зміни до договору, їх необхідно оприлюднити шляхом повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю та зміни до договору у випадках, передбачених п. 19 Особливостей № 1178 (крім підпунктів 13 та 15 пункту 13). Термін оприлюднення додаткової угоди — протягом трьох робочих днів з дня внесення таких змін.

Тобто ні Закон № 922 ні Особливості № 1178 не встановлюють вимоги щодо оприлюднення змін до договору, не передбачених у відповідній нормі статті 41 Закону та з урахуванням п. 19 Особливостей № 1178.

Якщо зміни у договір невносяться, в ЕСЗ передбачено тільки умови для виконання вище зазначеного алгоритму дій. На рис. 1 зображено, що в роботі з договором передбачено тільки два подальші варіанти дій, а саме:

Рис. 1

Оприлюднення додаткової угоди в Прозоро

Як опублікувати додаткову угоду в Прозоро

Якщо потрібно внести зміни до договору, замовнику слід натиснути «додати зміни» і система переведе його на вікно, в якому він зможе внести додаткову угоду до договору про закупівлю (рис. 2)

Рис. 2

Оприлюднення додаткової угоди в Прозоро 

Важливо! Замовник може обрати причину внесення змін до договору виключно з переліку, встановленого частиною п’ятою статті 41 Закону № 922, та завантажити додаткову угоду. На жаль в ЕСЗ не актуалізовано підстави для зміни істотних умов договору відповідно до п. 19 Особливостей № 1178. Однак, замовник може в окремому рядку зазначити опис змін, де й вказати реальну підставу для внесення їх до договору. (рис. 3).

Рис. 3

Оприлюднення додаткової угоди в Прозоро

Оприлюднення додаткової угоди до договору: яку кількість можна додати

Після внесення змін до договору про закупівлю та оприлюднення додаткової угоди, що їх зафіксувала, замовник має право й надалі вносити зміни. Робити це можна стільки разів, скільки буде виникати потреба у відповідних коригуваннях, але до моменту, коли у відкритих торгах чи у разі застосування електронного каталогу замовник оприлюднить звіт про виконання договору про закупівлю.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді