Перевірка довідки (витягу) про несудимість для тендеру

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Замовнику необхідно встановити, чи немає причин для відмови учаснику в участі в закупівлі, на підставі п.44, п.47 Особливостей № 1178. З’ясуймо, в якій формі подають довідку про несудимість учасник і переможець, коли і як перевірити документ

Довідка про несудимість під час воєнного стану

У зв’язку з введенням воєнного стану, МВС було прийнято Наказ від 30.03.2022 № 207.

Відповідно до п.2 вказаного Наказу МВС,  довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України видаються у формі витягів з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості».

Як перевірити довідку про несудимість про учасника закупівлі

Відповідно до п.47 Особливостей № 1178, замовник відмовляє учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли:

  • керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією;
  • фізична особа, яка є учасником процедури закупівлі, була засуджена за кримінальне правопорушення, вчинене з корисливих мотивів (зокрема, пов’язане з хабарництвом та відмиванням коштів), судимість з якої не знято або не погашено в установленому законом порядку;
  • керівник учасника процедури закупівлі був засуджений за кримінальне правопорушення, вчинене з корисливих мотивів (зокрема, пов’язане з хабарництвом, шахрайством та відмиванням коштів), судимість з якого не знято або не погашено в установленому законом порядку;
  • керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми.

Замовник не вимагає від учасника процедури закупівлі під час подання тендерної пропозиції в ЕСЗ будь-яких документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених у цьому пункті (це вимога не поширюється щодо підтвердження того, що керівника, фізичну особу не було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми), крім самостійного декларування відсутності таких підстав учасником процедури закупівлі.

При цьому йдеться про порушення, що вчинене саме за тими злочинами, про яке вказано у п.47 Особливостей № 1178. Якщо йтиметься, наприклад, про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст. 286 КК), або про хуліганство (ст. 296 КК), то учасника можна допускати до участі у закупівлях.

Тобто на цьому етапі, учасник має лише підтвердити, що не займався торгівлею людьми.

Постановою КМУ від 18.04.2012 № 303 було затверджено Положення про створення та функціонування Єдиного державного реєстру злочинів торгівлі людьми . Втім, наразі такого реєстру на сайті МВС, як його адміністратора, немає. Тож, єдиний спосіб перевірити учасника, або його керівника щодо притягнення до відповідальності за торгівлю людьми є витяг та можливість перевірити його на таких ресурсах:

Як перевірити довідку про несудимість про переможця закупівлі

Відповідно до п.47 Особливостей № 1178, переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в ЕСЗ повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в ЕСЗ документи, що підтверджують відсутність непогашеної судимості.

 Замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та/або міститься у відкритих публічних електронних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в ЕСЗ, крім випадків, коли доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів.

Перевірити чинність витягу про несудимість можна за вказаними вище посиланнями.

Як бути з довідкою про несудимість, якщо судимість погашена

Відповідно до приписів ст.88 КК, особа визнається такою, що має судимість, з дня набрання законної сили обвинувальним вироком і до погашення або зняття судимості.

Особи, засуджені за вироком суду без призначення покарання або із звільненням від покарання чи такі, що відбули покарання за діяння, кримінальна протиправність і караність якого усунута законом, визнаються такими, що не мають судимості.

Особи, які були реабілітовані, визнаються такими, що не мають судимості.

Тобто, фактично, якщо в учасника (його керівника) судимість погашена, то можна вважати, що судимості не було.

Втім, п.47 Особливостей № 1178 сформований таким чином, що можна припустити, що це стосується лише судимості щодо корисливих мотивів, адже у нормі чітко вказано: «судимість з якого не знято або не погашено в установленому законом порядку».

У випадку ж, коли йдеться про особу яку було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією та правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми, такого застереження немає.

З цього можна зробити висновки, що законодавець не бажає, щоб замовники укладали договори закупівель із такими учасниками (їхніми керівниками).

На практиці ж, учасники є обережними і намагаються, якщо вже беруть участь в закупівлях, діяти через осіб, які не мають судимості.

Який строк дії довідки про несудимість для тендера

У замовників виникає питання, скільки дійсний витяг про несудимість? Наразі НПА не встановлено строк дії витягу (довідки про несудимість). У Витязі відображається результат перевірки за персонально-довідковим обліком на дату здійснення перевірки.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді