Закупівлі у постачальника зі статусом дефолтний

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Дефолтний статус постачальника електричної енергії ➤ Закупівлі електроенергії у постачальника дефолтний ➤ постачальник статусу «Дефолтний» ➤ список постачальників, яким присвоєно статус «дефолтний»

Замовники в період дії воєнного стану можуть зіштовхнутися із ситуацією, коли їх постачальник електричної енергії набув статус «Дефолтний». Довгий час наказом Міненергетики від 13.04.2022 № 148 у цій ситуації гарантувалося постачання електричної енергії на умовах універсальної послуги. Однак, цей наказ втратив чинність на підставі наказу Міненергетики від 10.10.2023 № 307. Тому, варто розібратися, що ж таке статус «Дефолтний».

Додаткова закупівля електроенергії: що врахувати

Що таке статус «Дефолтний» постачальника

Відповідно до п. 1.7.4 постанови НКРЕКП від 14.03.2018  № 307 «Про затвердження Правил ринку» учасник ринку набуває статусу «Дефолтний» при настанні принаймні однієї з таких подій або обставин:

  1. тривалість статусу «Переддефолтний» для учасника ринку становить більше двох робочих днів. Датою набуття статусу «Дефолтний» є наступний день після двох робочих днів перебування у статусі «Переддефолтний»;
  2. судом прийнято рішення про визнання суб'єкта господарювання, що є учасником ринку, банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або учасником ринку (його уповноваженими органами) прийнято рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання, що є учасником ринку. Датою набуття статусу «Дефолтний» є наступний день після отримання ОСП відповідної інформації про учасника ринку;
  3. анулювання учаснику ринку ліцензій на провадження діяльності на ринку електричної енергії. Датою набуття статусу «Дефолтний» є дата набрання чинності рішенням Регулятора про анулювання відповідної ліцензії.

На період існування статусу «Дефолтний» адміністратор розрахунків (АР) вживає до такого учасника ринку такі заходи:

  1. надсилає учаснику ринку повідомлення про набуття учасником ринку статусу «Дефолтний»;
  2. публікує на офіційному вебсайті АР повідомлення про набуття учасником ринку статусу "Дефолтний" із зазначенням дати набуття такого статусу;
  3. зупиняє майбутні та скасовує діючі реєстрації ДД щодо продажу електричної енергії учасникам ринку;
  4. установлює нульовий обсяг продажу електричної енергії на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку для такого учасника ринку;

Якщо учасник ринку також виступає в якості електропостачальника (або споживача), після набуття ним статусу «Дефолтний» постачання електричної енергії споживачам такого учасника ринку (або такому учаснику ринку) здійснюється постачальником «останньої надії» (ПОН) відповідно до Правил роздрібного ринку з 00:00 дня, наступного за днем набуття ним статусу «Дефолтний».

Учасник ринку втрачає статус «Дефолтний» після припинення дії договору про врегулювання небалансів електричної енергії, що укладений між ним та Оператором системи передач.

АР приймає рішення щодо позбавлення учасника ринку статусу «Дефолтний» після забезпечення учасником ринку оплати простроченої заборгованості ППБ/СВБ та забезпечення достатності на рахунку ескроу ППБ/СВБ коштів для оплати поточної заборгованості ППБ/СВБ та за відсутності обставин, визначених підпунктами 2 та 3 пункту 1.7.4 глави 1.7. Правил ринку.

Після повідомлення учасника ринку про набуття ним статусу «Дефолтний» АР повідомляє:

  1. сторона, відповідальна за баланс (СВБ), такого учасника ринку з метою вжиття нею відповідних заходів щодо цього учасника ринку, передбачених положеннями договору між СВБ та учасником ринку;
  2. контрагентів учасника ринку в рамках двосторонніх договорів з метою вжиття відповідних заходів, що визначені цими договорами.

Таким чином, якщо постачальник електричної енергії замовнику отримав статус «Дефолтний», такий замовник переходить до ПОН та відповідно має швидко потурбуватися  про проведення закупівлі для зміни постачальника на ринкових умовах.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді