Довідка про наявність обладнання та матеріально-технічної бази

Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
У статті пояснимо, як встановити вимоги до документального підтвердження кваліфкритерію "наявність обладнання та матеріально-технічної бази". А також надамо зразок такої довідки

В якій формі вимагати довідку про наявність матеріально-технічної бази

Відповідно до приписів п.28 Особливостей № 1178, у тендерній документації зазначаються один або кілька кваліфікаційних критеріїв, у т.ч. щодо наявності обладнання та матеріально-технічної бази з урахуванням положень цих особливостей та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників процедури закупівлі установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством.

Згідно з п.48 Особливостей № 1178, під час здійснення закупівлі товарів, замовник може не застосовувати до учасників процедури закупівлі кваліфікаційні критерії, Застосування таких критеріїв є його правом.  Втім,  у разі закупівлі послуг або робіт замовник зобов’язаний, вимагати від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації, зокрема про наявність обладнання та матеріально-технічної бази.

Важливо! У п.29 Особливостей передбачено, що у разі проведення відкритих торгів згідно з цими особливостями для закупівлі твердого палива, бензину, дизельного пального, природного газу, газу скрапленого для автомобільного транспорту, газу скрапленого для комунально-побутового споживання та промислових цілей, електричної енергії, вимагати підтвердження про наявність обладнання та матеріально-технічної бази заборонено.

Як бачимо, Особливостями № 1178 надано можливість замовнику самостійно встановлювати вимоги щодо такого документального підтвердження та самостійно визначати перелік документів, якими учасник повинен підтвердити наявність обладнання та матеріально-технічної бази для виконання замовлення.

Підтвердження  учасником  наявності обладнання та матеріально-технічної бази покликане показати замовнику, що в учасника в наявності необхідні ресурси, за допомогою яких він зможе вчасно, повністю та належним чином виконати зобов’язання за договором про закупівлю.

В залежності від предмету закупівлі, такими ресурсами можуть бути:

  • транспортні засоби;
  • обладнання (наприклад, холодильні камери, чи спеціальний інвентар);
  • будівельна техніка;
  • інша техніка;
  • нерухоме майно (зокрема, складські, виробничі приміщення).

Отже, замовник може вимагати довідку в довільній формі про наявність відповідного обладнання та матеріально-технічної бази, а для підтвердження достовірності інформації, зазначеної в довідці може вимагати документи, які підтверджують право власності, чи право користування майном, що зазначене у довідці.

Документами, що підтверджують наявність обладнання та матеріально-технічної бази можуть бути:

  • свідоцтво права власності на техніку, чи нерухоме майно;
  • витяги з відповідних реєстрів;
  • договори купівлі-продажу, акти приймання-передавання майна (сам по собі договір. без акту передачі майна, не є доказом отримання такого майна);
  • інвентаризаційні описи, оборотно-сальдова відомість;
  • договори оренди (найму), лізингу, позики, позички, або інші договори, предметом яких є передача майна у тимчасове користування учаснику та акти приймання-передавання майна в оренду.

Важливо! Договір повинен бути укладений у тій формі, що встановлена ЦКУ. Наприклад, згідно зі ст.799 ЦКУ, договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі. А у випадку, коли стороною такого договору є фізична особа, він підлягає нотаріальному посвідченню. У ч.1 ст.220 ЦКУ передбачено, що в разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору, такий договір є нікчемним.

Отже, яущо буде наданий договір оренди транспортного засобу з фізичною особою, який не завірений нотаріально, вважатиметься, що такого майна в учасника на даний момент немає.

При формуванні змісту довідки, варто брати до уваги методичні рекомендації МРЕТ стосовно певного предмету закупівель. Наприклад, для закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти варто використовувати приписи Наказу від 30.10.2020  № 2208.

Довідка про наявність обладнання та матеріально-технічної бази: зразок

Довідка про наявність обладнання та матеріально-технічної бази   Скачати зразок

довідка про наявність обладнання та матеріально-технічної бази зразок


зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді