Закупівля антибіотиків - враховуємо рецептурні нюанси

Автор
адвокат, член Експертної групи з питань вдосконалення публічних закупівель, координатор з моніторингу медичних закупівель Transparency International Ukraine, Київ
Як зміниться порядок закупівлі антибіотиків, якщо ліки з квітня продаватимуть за рецептами?

Замовники проводять закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). Він визначає правові та економічні засади закупівель товарів, робіт, послуг для забезпечення потреб держави, територіальних громад та об’єднаних територіальних громад.

Замовниками є суб’єкти, що визначені за

статтею 2 Закону № 922. Законодавець розрізняє чотири категорії замовників:

Що робити, якщо постачальник надав неякісні лікарські засоби

1) органи державної влади, правоохоронні органи держави, органи влади АРК, органи місцевого самоврядування та об’єднання територіальних громад;

2) ПФУ, цільові страхові фонди зі страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, медичного страхування та страхування на випадок безробіття;

3) підприємства, установи, організації та їх об’єднання, які забезпечують потреби держави або тергромади, якщо таку діяльність вони не проводять на промисловій чи комерційній основі та мають одну із ознак, обумовлених у пункті 3 частини1 статті 2 Закону № 922;

4) юридичні особи та/або суб’єкти господарювання, які ведуть діяльність в одній або декількох окремих сферах господарювання, що визначає частина 2 статті 2 Закону № 922, а також відповідають хоча б одній з таких ознак, обумовлених у пункті 4 частини 1 статті 2 (ч. 1 ст. 2 Закону № 922).

Кожен замовник проводить закупівлю відповідно до річного плану (ч. 1 ст. 4 Закону № 922). Закупівлі він планує на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг.

Тож якщо замовник має потребу в закупівлі певних товарів, зокрема лікарських засобів, він планує закупівлю та обирає процедуру закупівлі за Законом № 922 з огляду на її вартісні межі.

Зміни в закупівлі антибіотиків

Антибіотики й наразі мали б продаватися за рецептом лікаря. Утім на практиці це, швидше, виняток, аніж правило. Жорсткішими вимоги до закупівлі антибіотиків стануть з 1 квітня 2022 року. Пояснимо чому.

Як закуповувати ліки

Чи потрібно отримувати спеціальну ліцензію для закупівлі антибіотиків

Хто може провести таку закупівлю

Резистентність до протимікробних препаратів — актуальна проблема для всього світу, вона несе значну загрозу громадському здоров’ю. Як зазначає на своєму сайті МОЗ, антибіотики, протигрибкові препарати та інші протимікробні засоби перестають діяти, бо через надмірне і необґрунтоване вживання таких ліків мікроорганізми виробляють своєрідний «імунітет» — вони змінюються і стають нечутливими до ліків. Фактично з’являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами. Через це вже сьогодні гинуть люди у всьому світі. Ця проблема визнана однією із загроз людству.

Тож для боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів КМУ розпорядженням від 06.03.2019 № затвердив Національний план дій (далі — План дій). В одному з пунктів Плану дій ідеться про потребу посилити контроль за рецептурним відпуском антибіотиків в аптечній мережі.

Закупівля антибіотиків - враховуємо рецептурні нюанси
Дарина Бондарконсультант з публічних закупівель
У консультації розглянемо, як визначити предмет закупівлі та сформувати очікувану вартість на лікарські засоби, які документи підтверджують реєстрацію ліків в Україні та що врахувати в проєкті договору, а також як правильно прописати характеристики предмета закупівлі та перевірити їх відповідність

Зокрема, План дій передбачає розробити та прийняти нормативно-правові акти задля контролю за дотриманням відпуску протимікробних препаратів аптечними закладами винятково за рецептами лікарів (пп. 1 п. 3 Плану дій).

Окрім посилення епідеміологічного нагляду і контролю за продажем антибіотиків в аптеках, КМУ планує обмежити застосування протимікробних препаратів у тваринництві, рослинництві та птахівництві.

З огляду на це з 1 квітня 2022 року рецепти на лікарські засоби, які за інструкцією для медичного застосування лікарського засобу підлягають відпуску за рецептом, мають виписувати у формі електронного документа — електронного рецепта (п. 1 наказу МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» від 16.09.2021 № 1971; далі — Наказ № 1971).

БЕЗПЛАТНИЙ ВЕБІНАР: Типові порушення замовників, які найчастіше виявляють аудитори

Увага


Із 1 квітня 2022 року з аптек та аптечних пунктів рецептурні ліки мають відпускати за електронними рецептами, які виписали медичні працівники

Аптеки та аптечні пункти зможуть відпускати рецептурні лікарські засоби, виписані до 1 квітня 2022 року на паперових рецептах, у встановленому порядку.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді