Як перевіряти банківську гарантію, що надав учасник

UA RU
5 порад як перевірити банківську гарантію, щоб не відхили тендерну пропозицію. Пропонуємо рекомендації, відповідно до практики рішень Постійно діючої адміністративної колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі — Колегія АМКУ) та позицію судів.


Забезпечення тендерної пропозиції у вигляді банківської гарантії публічних закупівель захистить від недоброчесних учасників, зекономить кошти і час. Воно дає гарантію, що учасник виконає зобов’язання, які виникли у зв’язку з поданням тендерної пропозиції. Забезпечення тендерної пропозиції надаються у вигляді гарантії (п.8 ч.1 ст.1 Закону № 922).

У тендерній документації (далі — ТД) замовник встановлює вимоги до забезпечення тендерної пропозиції у вигляді банківської гарантії. Чіткі вимоги до банківської гарантії дають змогу замовнику отримати кошти від банку-гаранта, якщо настануть випадки, наприклад, коли учасник, який став переможцем торгів і не захоче підписувати договору про закупівлю.

На практиці через помилки у банківській гарантії замовники відхиляють тендерні пропозиції учасників, у яких решта документів відповідає вимогам ТД. Такі рішення замовників не завжди правильні.

⚡️ На які помилки в банківській гарантії звертає увагу Колегія АМКУ

Перевірка банківської гарантії у 5 кроків

1. Правильно оформлені обов’язкові і необов’язкові реквізити

Банківську гарантію оформляють відповідно до вимог Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 № 639 (далі — Положення № 639).

Перевіряйте, чи відображені у банківській гарантії усі обов’язкові реквізити — за пунктом 26 Положення № 639.

А саме, звертайте увагу на реквізити, які містять примітки «за наявності» або «у разі потреби». Їх заповнювати не обов’язково.

Якщо ж банківська гарантія не містить хоча б одного з необхідних реквізитів, відхиляйте тендерну пропозицію учасника.

2. Відповідність строку дії банківської гарантії умовам ТД

Замовники встановлюють різні вимоги до початкового строку дії гарантії. Наприклад, наступний день із дня розкриття тендерних пропозицій або кінцева дата їх подання. Застосовуйте правило, щоб перевірити цей строк у банківській гарантії, яку подав учасник — рахуйте так, як встановили у ТД.

Наприклад , Замовник у ТД передбачив, що строк дії забезпечення тендерної пропозиції — 90 днів з дати розкриття тендерних пропозицій. І відхилив пропозицію учасника, строк дії банківської гарантії якого перевищує зазначений у ТД — становить 94 дні.

Учасник оскаржив рішення замовника. Колегія АМКУ розглянула справу і не погодилася з відхиленням тендерної пропозиції учасника на цій підставі.

(Процедура закупівлі — UA-2019-02-13-001857-a, рішення Колегії АМКУ від 05.04.2019 № 4081-р/пк-пз).

3. Наявність чинної ліцензії банк-гранту і довіреності

Перевіряйте, чи виконав учасник інші вимоги ТД до банківської гарантії. Зокрема, чи:

  • є у банку-гаранта чинна ліцензія НБУ на право проводити банківські операції;
  • є довіреність на право підпису гарантії у її підписанта;
  • зазначена у банківській гарантії інформація, що встановлена у ТД (юридична адреса, реквізити замовника).

Наприклад, Замовник відхилив тендерну пропозицію учасника. Підстава — номер довіреності на особу, яка підписала банківську гарантію, не відповідає номеру довіреності, що зазначена в цій банківській гарантії.
Колегія АМКУ визначила, що замовник відхилив пропозицію неправомірно. Замовник оскаржив це рішення у суді і програв, оскільки його ТД не містила вимог:

  • до змісту та форми довіреності;
  • надавати довіреність у складі тендерної пропозиції — учасник на свій розсуд долучив її як додатковий документ.

(Процедура закупівлі — UA-2017-07-07-000218-а, рішення суду див. у ЄДРСР)

4. Наявність електронного підпису

Перевіряйте наявність електронного підпису гаранта на банківській гарантії та його достовірність. Інакше ваше рішення може стати підставою для оскарження.

Адже, якщо Колегії АМКУ на засіданні не вдається перевірити файл, що підтверджує накладання електронного підпису, вона виносить рішення не на користь замовника. І коли оскаржити його в суді, суд не задовольнить позову (Рішення суду див. у ЄДРСР справа № 826/13260/17).

5. Інші вимоги до гарантії

Іноді замовники відхиляють тендерні пропозиції учасників через невідповідність банківської гарантії вимогам ТД з інших причин. Та й учасники-конкуренти, буває, оскаржують тендерні пропозиції з причин, які Колегія АМКУ не вважає підставами для відхилення. Адже не порушені вимоги ТД.

Отже, якщо банківська гарантія містить всі обов’язкові реквізити, окрім одного, замовник:

  1. не зважає на це, бо більшість реквізитів в документі заповнені
  2. відхиляє тендерну пропозицію учасника, який її надав

Висновки

Отже, банківська гарантія забезпечення виконання договору є важливою умовою прийняття ТП.

Тому:

  1. Встановлюйте у ТД вимоги до тексту та змісту банківської гарантії за Положенням № 639. І за ними перевіряйте банківську гарантію.
  2. Обумовлюйте у ТД, що учасник має обов’язково надати договір з банком-гарантом, якщо у тексті гарантії буде інформація про цей договір.
  3. Перевіряйте, чи містить банківська гарантія електронний підпис, а також його відповідність пункту 26 Постанови № 639.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді