Що врахувати, коли підписуватимете договір про закупівлю теплової енергії

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Як правильно організувати закупівлю теплової енергії для потреб 2024 року? За яким кодом ДК її закуповувати? Чи зобов’язаний замовник укладати саме типовий договір про закупівлю теплоенергії? Чи правомірно вносити зміни до такого договору? Ключові аспекти, які повинен знати замовник під час підготовки та підписання договору про закупівлю теплової енергії за державні кошти, у тому числі під час війни, — у статті

 

Предмет закупівлі теплова енергія

Відповідно до визначень Закону України «Про теплопостачання» від 02.06.2005 № 2633-IV (далі — Закон № 2633) теплова енергія — товарна продукція, що виробляється на об’єктах сфери теплопостачання для опалення, підігріву питної води, інших господарських і технологічних потреб споживачів, призначена для купівлі-продажу.

Тож, теплова енергія це товар.

Однак, послуги з постачання теплової енергії належать до комунальних послуг. Зокрема,  комунальні послуги – це послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, управління побутовими відходами (п. 2 ч. 1 ст. 5 Закону № 2189).

Умови надання таких послуг теплопостачальною організацією споживачу теплової енергії як товарної продукції визначають Правила № 1198. Ці правила є  обов'язкові для виконання    усіма теплопостачальними організаціями незалежно  від  форми  власності,  споживачами,   організаціями,  що  виконують  проектування,  пуск, налагодження та експлуатацію   обладнання   для   виробництва, транспортування, постачання та використання теплової енергії.

Відповідно до визначень у Правилах № 1198 споживач теплової енергії — це фізична особа,  яка  є  власником будівлі  або  суб'єктом  підприємницької  діяльності,  чи юридична особа, яка використовує теплову енергію відповідно до договору.

Користування тепловою енергією допускається лише на підставі договору купівлі-продажу теплової енергії між споживачем і теплопостачальною організацією, крім підприємств, що виробляють та використовують теплову енергію для власного виробництва (п. 4 Правил № 1198).

Таким чином, замовники як юридичні особи повинні закуповувати теплову енергію шляхом закупівлі послуг з її постачання. Розглянемо як організувати таку закупівлю.

Нормативне регулювання послуг з постачання теплової енергії

Під час укладення договору про закупівлю послуг з постачання теплової енергії замовник та виконавець повинні керуватися:

  • Законом України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі - Закон № 922);
  • Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 № 2189-VIII;
  • Законом України «Про природні монополії» від 20.04.2000 № 1682-III;
  • Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII;
  • Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії» від 21.08.2019 № 830;
  • Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуги з постачання гарячої води та типових договорів про надання послуги з постачання гарячої води» від 11.12.2019 № 1182.
Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Дізнайтеся, якими документами підтверджувати відсутність конкуренції з технічних причин

Типовий договір про закупівлю теплової енергії

Транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами відповідно до статті 5 Закону України «Про природні монополії» є сферою діяльності суб’єктів природних монополій.

Договір про закупівлю послуг з постачання теплової енергії в період дії воєнного стану укладається:

  • шляхом укладення договору про закупівлю до 100 тис. грн.
  • без застосування електронної системи закупівель на підставі абзацу 4 підпункту 5 пункту 13 Особливостей — роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання в одному з таких випадків — відсутність конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

В останньому варіанті замовник самостійно приймає рішення щодо придбання товарів, робіт та послуг згідно з пунктом 13 Особливостей, підстави, за наявності яких замовник укладає такий договір про закупівлю, мають бути обґрунтованими та документально підтвердженими. Обґрунтування має бути у вигляді розпорядчого рішення замовника або іншого документа, що готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника та погоджується (затверджується) керівником замовника або іншою особою, визначеною керівником замовника.

Найбільш відповідним кодом ДК для закупівлі послуг з постачання теплової енергії є код ДК 021:2015: 09320000-8 Пара, гаряча вода та пов’язана продукція.

Що врахувати, коли підписуватимете договір про закупівлю теплової енергії

Ураховуйте, що незалежно від обраного виду предмета закупівлі, одиницею вимірювання обсягу (кількості) спожитої споживачем теплової енергії є гігакалорія (Гкал).

Договори  про надання послуг з постачання теплової енергії укладаються відповідно до типових  договорів. Форми типових договорів затверджуються центральним органом виконавчої влади у сфері теплопостачання  (п. 4 Правил № 1198).

Такі договори затверджені постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії» від 21.08.2019 № 830.

Чи обов’язково укладати типовий договір про закупівлю теплоенергії

Під час укладення господарських договорів сторони визначають зміст договору на основі типового договору, затвердженого КМУ, чи у випадках, передбачених законом, іншим державним органом або органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови (ч. 4 ст. 179 Господарського кодексу України).

Укладення договору про закупівлю послуг з постачання теплової енергії здійснюється виключно за типовою формою, яку запропонував законодавець.

Таким чином, за основу береться форма типового договору, але замовник та виконавець послуги можуть доповнювати його положеннями, які не повинні суперечити нормам, передбачених у типовому договорі. Головне, при цьому, вмовити виконавця, адже на практиці монополісти не зважають на потреби замовників ураховувати закупівельне законодавство.

Чи можна вносити зміни до договору про закупівлю теплової енергії

Ціна в договорі про закупівлю не повинна відрізнятися від ціни пропозиції учасника, що має бути узгоджена під час переговорів до укладення договору.

Оскільки до договорів, що укладаються на підставі пункту 13 Особливостей, застосовуються вимоги Цивільного і Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону № 922, крім частин другої - п’ятої, сьомої - дев’ятої статті 41 Закону та цих особливостей., то істотні умови договору про закупівлю послуг з постачання теплової енергії не повинні змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, передбачених пунктом 19 Особливостей.

Найбільш притаманною умовою для зміни істотних умов договору надання послуг з постачання теплової енергії є пп. 7 п. 19 Особливостей, що передбачає можливість змінювати істотні умови договору у разі зміни, зокрема регульованих цін (тарифів), у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни.

Слід зауважити, що хоч типові договори і не містять посилання на цю норму, втім порядок зміни у разі зміни тарифу містять.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді