Технічні вимоги до предмету закупівлі: як встановлювати

UA RU
Коли закупівельник складає тендерну документацію, щоразу постає перед запитаннями: як прописати технічні та якісні характеристики предмета закупівлі? Як вимагати їх підтвердження? Щоб полегшити собі роботу, скористайтеся порадами та зразком документу, що підготували експерти у статті.

Як перевірити відповідність запропонованого учасником товару, роботи, послуги, щоб закупити їх з потрібними характеристиками?

Зважте, зо вимогам до технічної специфікації законодавець присвятив окрему статтю 23 Закону № 922. Варто також взяти до уваги Закон України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» від 15.01.2015 № 124-VIII. Він визначає правові та організаційні засади розроблення, прийняття та застосування технічних регламентів і передбачених ними процедур оцінки відповідності, а також добровільної оцінки відповідності.

Що врахувати у вимогах під час закупівлі електроенергії

Тому маєте проаналізувати норми законодавства і розмістити у ТД технічну специфікацію, яка:

  • містить опис усіх необхідних характеристик, зокрема технічні, функціональні та якісні характеристики;
  • не містить дискримінаційних вимог.

Важливо, щоб опис був максимально чітким та зрозумілим. Для цього доцільно сформувати додаток до ТД, що міститиме Довідку про необхідні фактичні характеристики предмета закупівлі (далі — Довідка) у формі таблиці. Це значно полегшить роботу і замовнику, і учаснику.

Покажемо на прикладі закупівлі лікарських засобів, що можна зазначити у Довідці.

Сформуйте Довідку так, щоб вимоги до технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі

були у полі зору учасника, зазначте усі важливі для вас вимоги до предмета закупівлі, наприклад:

  • міжнародну непатентовану назву (МНН),
  • форми випуску,
  • дозування,
  • одиниці виміру,
  • кількість,
  • показання та/або протипоказання препарату.

Довідка про необхідні фактичні характеристики

Вимоги до предмета закупівлі, які встановлює замовник:

Назва МННФорма випуску*ДозуванняОдиниця виміру*Кількість
Вітамін СТаблетки, капсули, драже500 мгТаблетки, капсули, драже100

Інформація, яку заповнює учасник (згідно з вимогами до предмета закупівлі):

Назва МННТоргова назваВиробникФорма випускуДозуванняОдиниця виміруКількість

* Учасник повинен вказати одну із зазначених форм випуску, одиниць виміру

Коли учасник заповнюватиме пропоновану таблицю, краще розумітиме, який товар він може запропонувати, і зможе чітко описати його характеристики. А закупівельник бачитиме, що саме учасник пропонує.

Радимо ретельно встановлювати вимоги. Для окремих з них дамо додаткові поради.

1. Якщо плануєте вказати конкретну торгову назву, передбачте можливість запропонувати еквівалент. Так ви врахуєте вимоги Закону, розширите коло потенційних учасників та зможете уникнути дискримінаційних вимог.
2. Якщо форм випуску або одиниць виміру декілька, не забудьте уточнити, що учасник може запропонувати одну форму випуску або одну одиницю виміру. Якщо цього не зазначити, учасник муситиме запропонувати препарат в усіх вказаних формах випуску та одиницях виміру.
3. Не обмежуйтеся лише одним варіантом дозування, форми випуску, одиниці виміру та способу введення. Це така сама помилка, як вказати конкретну торгову назву. Такі вимоги учасники оскаржують та виграють.

Тому передбачте усі можливі варіанти або пропишіть, що учасник може запропонувати еквіваленти за кожною із характеристик.

Ось і все. Упевнені, наші поради допоможуть вам сформувати вимоги ТД щодо технічних характеристик та закупити саме ті предмети закупівель, яких потребує ваша організація.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді