Закупівля теплової енергії: вибираємо код ДК

UA RU
Автор
фахівець з публічних закупівель
Як спланувати закупівлю тепла? Який код ДК обрати? Чи завжди слід закуповувати за переговорною процедурою? Розглянемо у статті закупівлю теплової енергії як послугу з постачання тепла, що виробляється джерелом теплової енергії теплопостачальної організації для споживачів на потреби опалення, вентиляції, гарячого водопостачання і технологічних потреб на підставі ліцензії на впровадження господарської діяльності з виробництва та транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами.

 

 

Закупівля тепла: якими нормативними актами керуватися

Правові засади здійснення закупівлі послуг з постачання теплової енергії регулюються:

 

Закупівля газу у 2021—2022 роках ➤ Що врахувати першочергово

 

Як спланувати закупівлю тепла на 2022 рік

Закупівля послуг з постачання теплової енергії, як і будь-яка інша, розпочинається з планування. Для планування  закупівлі таких послуг замовнику необхідно визначитися, перш за все, з:

  • обсягами закупівлі тепла на 2022 рік;
  • очікуваною вартістю закупівлі для потреб наступного року.

Дану закупівлю обов’язково потрібно включити до річного плану закупівель, затвердити його та безоплатно оприлюднити в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього. Якщо закупівля розпочинається у 2021 році, то в примітці до річного плану або змін до нього бажано вказувати, що процедура (закупівля) проводиться для потреб 2022 року.

Закупівля теплової енергії на 2022 рік
ГАННА СЕВОСТЬЯНОВА,консультант із публічних закупівель, канд. економ. наук, Київ
Щоб забезпечити безперебійну роботу організації, закупівельник має подбати про електроенергію на наступний рік вже наприкінці поточного. Законодавець передбачив для цього два варіанти.

 

Який код ДК 021:2015 обрати

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 15.04.2020  № 708 «Про затвердження Порядку визначення предмета закупівлі» встановлено, що предмет закупівлі послуг визначається замовником згідно з пунктом 21 частини першої статті 1 Закону № 922 та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Таким чином, для закупівлі послуг з постачання теплової енергії використовуємо ДК 021:2015: 09320000-8 Пара, гаряча вода та пов’язана продукція.

Також при оприлюденні інформації в електронній системі закупівель необхідно враховувати наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства «Про затвердження Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі»  від 11.06.2020 № 1082, в якому зазначається, що під час унесення інформації щодо предмета закупівлі послуг в повідомлення про намір укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі в окремих електронних полях зазначається така інформація:

 

 

  • назва предмета закупівлі;
  • код предмета закупівлі відповідно до класифікаторів;
  • назва послуги кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  • код послуги, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі.

На прикладі, схематично можна зобразити так:

закупівля теплової енергії

 

Як розрахувати очікувану вартість для закупівлі теплової енергії

Тарифи на виробництво теплової енергії, на транспортування та постачання теплової енергії встановлюють НКРЕКП та органи місцевого самоврядування у межах повноважень, що визначає законодавство.

З огляду на це, замовники можуть скористатися Примірною методикою визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затвердженою наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 18.02.2020  № 275. Відповідно до даної методики, при закупівлі послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів (відповідно до постанов, наказів, інших нормативно-правових актів органів державної влади, уповноважених на здійснення державного регулювання цін у відповідній сфері), визначається як добуток необхідного обсягу послуг та ціни (тарифу), затвердженої відповідним нормативно-правовим актом, що розраховується за такою формулою:

ОВрег = V * Цтар, де 

  • ОВрег — очікувана вартість закупівлі послуг, щодо яких проводиться державне регулювання цін і тарифів;
  • V — кількість (обсяг) /послуги, що закуповується;
  • Цтар —  ціна (тариф) за одиницю послуги, затверджена відповідним нормативно-правовим актом.

Як обрати вид закупівлі

Зазвичай, знаючи очікувану вартість закупівлі послуг з постачання теплової енергії на 2022 рік за кодом ДК 021:2015 Єдиного закупівельного словника «09320000-8 Пара, гаряча вода та пов’язана продукція», враховуючи вартісні межі передбачені статтею 3 Закону № 922, замовник проводить переговорну процедуру або укладає договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Підстава для такої закупівлі — послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за відсутності конкуренції з технічних причин, яка має бути документально підтверджена замовником (п. 2 ч. 2 ст. 40 або п. 2 ч. 7 ст. 3 Закону № 922).

Зупинимось більш детально щодо переговорної процедури.

✍ Які протоколи і коли обо­в’яз­ково складає упов­новажена особа

Якщо вартість закупівлі за кодом ДК 021:2015 Єдиного закупівельного словника  дорівнює або перевищує 200 000 гривень, замовник має проводити переговорну процедуру у зв’язку з відсутністю конкуренції з технічних причин, яка має бути документально підтверджена замовником.

Відсутність конкуренції замовник підтверджує:

  • спираючись на інформацію, яка міститься у Зведеному переліку суб’єктів природних монополій, який ведеться Антимонопольним комітетом України на підставі реєстрів суб’єктів природних монополій у сфері житлово-комунального господарства, що формуються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, а в інших сферах, в яких діють суб’єкти природних монополій, — національними комісіями регулювання природних монополій у відповідній сфері або органами виконавчої влади, що здійснюють функції такого регулювання до створення зазначених комісій. Зведений перелік суб’єктів природних монополій міститься на сайті АМКУ у Зведеному переліку природних монополій. Вся інформація має бути чинна на дату початку процедури.
  • інформацією, що міститься у Ліцензійному реєстрі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на офіційному вебсайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Підприємство, яке запрошено до переговорів повинно здійснювати діяльність на ринку теплової енергії на основі ліцензії на право провадження господарської діяльності.

Замовник має право укласти договір про закупівлю теплової енергії за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через п’ять днів — у разі застосування переговорної процедури закупівлі  централізованого постачання теплової енергії, централізованого постачання гарячої води, послуг з централізованого опалення, з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю.

У випадку, коли вартість закупівлі послуг з постачання теплової енергії не перевищує  200 000 гривень, враховуючи відсутність конкуренції з технічних причин, то замовник може укладати договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Закупівля теплової енергії на 2022 рікЗважте, що для закупівлі послуг з постачання теплової енергії конкуренція на ринку може існувати. Скажімо, є постачальник, що поставив когенераційну установку для теплопостачання і може продавати теплову енергію. За таких обставин радимо провести закупівлю на конкурентному ринку. А вже коли постачальники на тендер не прийдуть, у замовника буде законна підстава застосувати переговорну процедуру.

 

закупівля теплової енергії на 2024 рік

Закупівля теплової енергії на 2024 рік

Наша редакція відстежує всі зміни у закупівлях, щоб вчасно розповісти вам, якою буде закупівля теплової енергії на 2024 рік. Слідкуйте за нашими публікаціями, щоб не пропустити статтю "Закупівля теплової енергії на 2024 рік".

Будьмо на зв'язку! 



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді