Чи може одна УО організовувати закупівлі у всіх відокремлених підрозділах замовника

510

Запитання

Замовник має декілька структурних підрозділів. Чи може одна уповноважена особа організовувати закупівлі у всіх відокремлених підрозділах, керуючись пунктом 15 Особливостей?

Відповідь

Призначати одну чи декілька уповноважених осіб (УО) для організації та здійснення закупівель — вирішує керівник замовника з огляду на виробничу необхідність. Призначення УО обов’язково затверджують рішенням замовника. Пояснимо детально.

Положенням пункту 2 Особливостей встановлено, що в Особливостях терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі № 922постановах КМУ «Про затвердження Порядку функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків» від 24.02.2016 № 166 та «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу» від 14.09.2020 № 822.

Замовники — суб’єкти, визначені згідно із статтею 2 Закону № 922, які здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону (п. 11 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

З огляду на частину 1 статті 2 Закону № 922, що визначає перелік суб’єктів, які є замовниками у розумінні Закону, замовники — це юридичні особи.

Щодо відокремленого підрозділу юридичної особи ураховуйте положення статті 95 ЦК. А саме:

  • філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій;
  • представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи;
  • філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення;
  • керівники філій та представництв призначаються юридичною особою і діють на підставі виданої нею довіреності;
  • відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

За рішенням замовника його відокремлений підрозділ може здійснювати закупівлю самостійно для задоволення потреб такого підрозділу (абз. 2 п. 15 Особливостей). У такому випадку предмет закупівлі замовник визначає окремо для відокремленого підрозділу. Інформацію про потребу в закупівлі, що має здійснити відокремлений підрозділ, вносять до річного плану замовника.

Наказ про проведення закупівель відокремленим підрозділом для забезпечення власних потреб

Чи сумувати предмет закупівлі у замовника та його відокремленого підрозділу

Скачати шаблон

Отже, філії, представництва та інші відокремлені підрозділи юридичних осіб можуть проводити закупівлю товарів, робіт і послуг самостійно для задоволення власних потреб за наявності рішення замовника — юридичної особи. У такому випадку:

  • предмет закупівлі замовник визначає окремо для відокремленого підрозділу;
  • спосіб закупівлі обирають залежно від вартісних меж предмета закупівлі, визначеного для відокремленого підрозділу.

Тож, якщо структурний(і) підрозділ(и) замовника:

 відповідає(ють) ознакам відокремленого підрозділу (філії) за статтею 95 ЦК, то такий(і) структурний(і) підрозділ(и) за наявності рішення замовника — юридичної особи може(уть) здійснювати закупівлю самостійно для задоволення потреб такого підрозділу. У такому випадку предмет закупівлі визначатимуть окремо без урахуванням закупівель замовника — юридичної особи та потреб інших структурних підрозділів замовника;

 не відповідає(ють) ознакам відокремленого підрозділу (філії) за статтею 95 ЦК, то такий(і) структурний(і) підрозділ(и) також за наявності рішення замовника — юридичної особи може(уть) здійснювати закупівлю самостійно для задоволення потреб такого підрозділу. Проте при цьому вид/спосіб закупівлі визначатимуть з урахуванням закупівель замовника — юридичної особи та потреб інших структурних підрозділів замовника.

При цьому рішенням замовника визначають, призначати одну чи декілька уповноважених осіб для організації та здійснення закупівель, з огляду на виробничу необхідність.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у квітні для закупівельника 2024

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у квітні. Тримайте нові консультації, що допоможуть укласти договір з надійним постачальником за результатами ЗПП в каталозі, а також — змінити Нафтогаз Трейдинг на нового постачальника. Скористайтеся готовими зразками, довідниками і добірками. Загляньте на наші вебінари
952

Доплата уповноваженій особі з публічних закупівель 2024

Мінекономіки уточнило питання оплати праці працівникам, на яких покладено функції уповноваженої особи з організації та проведення закупівель як додаткової роботи. А щоб дати відповідь на запити про доплату уповноваженій особі, яка є державним службовцем, Мінекономіки звернулося до НАДС. Наведемо позиції цих органів
5381