Як вчинити з договором підряду на ремонт, якщо зросли ціни на матеріали

570
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель в будівництві, Київ

Запитання

Заклад 24.03.2022 уклав договір підряду на капітальний ремонт лікувального корпусу до 31.12.2024. Коригування робіт з 2022 року не проводили. Тепер у зв’язку зі зростанням цін виникла потреба в коригуванні проєкту. Сума перевищуватиме 50% від початкового договору. Як бути з підрядником? Чи можна розірвати з ним договір та провести новий тендер з коригуванням проєкту у зв’язку зі збільшенням суми?

Відповідь

Виключні випадки зміни істотних умов договору про закупівлю після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі встановлює пункт 19 Особливостей. Збільшення ціни договору внаслідок зростання цін на матеріально-технічні та трудові ресурси при виконанні договору підряду ці випадки не передбачають.

Отже, якщо неможливо виконати роботи відповідно до умов договору про закупівлю внаслідок зростання цін на ресурси, замовнику залишається розірвати договір, керуючись його умовами.

Після коригування проєктної документації у зв’язку зі зростанням цін на ресурси та перезатвердження проєкту будівництва замовник має оголосити новий тендер на залишкові обсяги робіт.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Капітальний чи поточний ремонт: як не помилитися під час закупівлі

У замовника є перелік потрібних йому робіт для утримання будівлі в належному стані, серед них і ремонт даху і заміна плитки і укріплення стін. Як його визначити ці роботи є поточним ремонтом чи капітальним?
94

Дефектний акт: зразок

На балансі кожного замовника перебуває хоча б один основний засіб. Коли настає час ремонтувати його або списати, необхідно оформити документи. Сьогодні розглянемо дефектний акт. Коли, хто та як має його оформити? Роз’яснення, зразок та бланк для вас — у статті
62158

Код ДК Будівельні матеріали: як обрати

На перший погляд здається, ніби кожен знає, що таке будівельні матеріали. Насправді ж під час будівництва використовують так багато матеріалів, що навіть досвідченому закупівельнику легко заплутатися в кодах Єдиного закупівельного словника. Щоб вам було простіше шукати необхідне, пояснимо, як згруповані будівельні матеріали в ДК 021:2015
9291