Зменшення обсягу закупівлі в договорі, укладеному за пунктом 11 Особливостей

614
Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ

Запитання

Замовник уклав прямий договір за пунктом 11 Особливостей на послуги з техобслуговування. Згодом він виявив, що одна з послуг за цим договором не потрібна. Чи можна додатковою угодою внести зміни до специфікації і зменшити суму договору? Чи потрібно керуватися підставою пункту 19 Особливостей щодо зменшення обсягів закупівлі, зокрема з урахуванням фактичного обсягу видатків замовника?

Відповідь

Замовник керується тим порядком, який передбачив для зміни умов в укладеному договорі. Пояснимо чому.

Для здійснення закупівель товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких є меншою, ніж 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких є меншою, ніж 200 тис. грн, робіт, вартість яких є меншою, ніж 1,5 млн грн, замовники можуть використовувати ЕСЗ відповідно до умов, визначених адміністратором ЕСЗ, зокрема електронний каталог для закупівлі товарів. У разі здійснення таких закупівель без використання ЕСЗ замовник обов’язково дотримує принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом № 922, вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та оприлюднює відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922 в ЕСЗ звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ. У разі закупівлі, вартість якої є меншою, ніж 50 тис. грн, без використання ЕСЗ замовник не оприлюднює в ЕСЗ такого звіту (п. 11 Особливостей).

web_ban_15072024.png

Договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 Особливостей замовник укладає відповідно до Цивільного (ЦК) і Господарського (ГК) кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону № 922, крім частин 2—5, 7—9 статті 41 Закону № 922, та Особливостей (п. 17 Особливостей).

Пункт 19 Особливостей визначає випадки зміни істотних умов договору про закупівлю, укладеного саме відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпунктів 13 і 15 пункту 13Особливостей.

Тобто, договором про закупівлю у розумінні Особливостей є договір:

Натомість у разі закупівлі за пунктом 11 Особливостей сторони договору визначають редакцію положень такого договору під час його укладення на власний розсуд, а зміни до договору вносять керуючись положеннями ЦКГК та такого договору.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Оприлюднення додаткової угоди в Прозоро

Чи потрібно оприлюднювати додаткову угоду до договору про закупівлю— питання скоріш риторичне для закупівельника з досвідом. А ось для фахівця-початківця важливо зрозуміти, як внести додаткову угоду в Прозоро, як і в які терміни її слід опублікувати? Покроковий алгоритм з малюнками ми підготували для вас у статті
30964

Додаткова угода до договору зразок

Закон про публічні закупівлі дає можливість замовнику вносити зміни до істотних умов договору лише у виняткових випадках. Якщо зіткнулися з такою ситуацією на практиці під час воєнного стану, вам знадобиться додаткова угода до договору. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди, щоб ви знали, на що орієнтуватися
37239