Чи подають декларації уповноважені особи після відновлення антикорупційного декларування

760
Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»

Запитання

12.10.2023 набрали чинності законодавчі вимоги, що передбачають відновлення е-декларування. Відтак особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані подати антикорупційні декларації за 2021—2022 роки не пізніше 31 січня 2024 року. Чи стосується ця вимога уповноважених осіб замовників?

Відповідь

Так, якщо уповноважені особи є, зокрема, державними службовцями, посадовими особами місцевого самоврядування, військовими посадовими особами ЗСУ, Держспецзв’язку та інших утворених відповідно до законів військових формувань; посадовими особами юридичних осіб публічного права. До того ж, якщо такі особи припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, вони мають подати декларацію протягом 30 календарних днів з дня припинення діяльності, за період, не охоплений раніше поданими деклараціями.

Виняток передбачений для суб’єктів декларування з числа військовослужбовців та поліцейських, перелічених у частині 7 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII. Вони зобов’язані подати декларації не пізніше 90 календарних днів з дня настання першої з таких обставин — припинення або скасування воєнного стану чи звільнення з військової служби (служби в поліції).

Однак цей виняток не поширюється на суб’єктів декларування з числа військовослужбовців, які здійснюють (беруть участь у здійсненні) підготовку, організацію, проведення закупівель товарів, робіт та послуг відповідно до Закону України «Про оборонні закупівлі» від 17.07.2020 № 808-IX (далі — Закон № 808), Закону № 922 або інших актів законодавства у сфері публічних (оборонних) закупівель, укладення договорів (контрактів), контроль за якістю товарів, робіт та послуг оборонного призначення, зокрема:

  • уповноважені особи у розумінні Закону № 922;
  • особи, які входять до складу Міжвідомчої комісії щодо розгляду доцільності застосування процедури закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення у єдиного виконавця, якщо вартість закупівлі дорівнює або перевищує 200 млн грн;
  • особи, які входять до складу колегіального органу, що утворюється державним замовником відповідно до Закону № 808;
  • особи, які контролюють якість товарів, робіт і послуг оборонного призначення на всіх етапах їх розроблення, виробництва, модернізації, ремонту та утилізації.

Тож такі особи зобов’язані подати декларації не пізніше 31 січня 2024 року.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у квітні для закупівельника 2024

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у квітні. Тримайте нові консультації, що допоможуть укласти договір з надійним постачальником за результатами ЗПП в каталозі, а також — змінити Нафтогаз Трейдинг на нового постачальника. Скористайтеся готовими зразками, довідниками і добірками. Загляньте на наші вебінари
952

Доплата уповноваженій особі з публічних закупівель 2024

Мінекономіки уточнило питання оплати праці працівникам, на яких покладено функції уповноваженої особи з організації та проведення закупівель як додаткової роботи. А щоб дати відповідь на запити про доплату уповноваженій особі, яка є державним службовцем, Мінекономіки звернулося до НАДС. Наведемо позиції цих органів
5381