Чи може КНП працювати з договором приєднання

528

Запитання

КНП потрібно укласти договір з організацією, яка працює тільки за договорами приєднання. Чи може КНП працювати за договором приєднання? Як бути з тим, що у КНП на цьому договорі не буде ідентифікатора Prozorro? Чи не буде це порушенням законодавства?

Відповідь

Так, замовник може працювати за договором приєднання. Пояснимо докладно.

В Особливостях терміни вживаються у значенні, зокрема, наведеному в Законі № 922 (п. 2 Особливостей).

Договір про закупівлю — господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 Особливостей укладається відповідно до Цивільного (ЦК) і Господарського кодексів України (ГК) з урахуванням положень статті 41 Закону № 922, крім частин 2—5, 7—9 статті 41 Закону № 922 та Особливостей (п. 17 Особливостей).

Випадки зміни істотних умов договору про закупівлю, укладеного саме відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) Особливостей, визначає пункт 19 Особливостей.

Тобто договором про закупівлю в розумінні Особливостей є договір, який укладається за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 Особливостей, та на який поширюються норми пунктів 17 і 19 Особливостей в частині укладання договору та зміни істотних умов договору.

Договірні відносини, що виникають під час укладення та виконання договору, який не є договором про закупівлю у розумінні Особливостей, — договір, який укладається згідно з пункту 11 Особливостей, — регулюють, зокрема, ЦК та ГК.

Договір обов’язковий для виконання сторонами (ч. 1 ст. 629 ЦК). Під час укладення господарського договору сторони зобов’язані у будь-якому разі погодити предмет, ціну та строк дії договору (ч. 3 ст. 180 ГК).

Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Дізнайтеся, якими документами підтверджувати відсутність конкуренції з технічних причин

Своєю чергою, під час укладення господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі типового договору, затвердженого КМУ, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови (ч. 4 ст. 179 ГК).

Отже, замовник може працювати за договором приєднання. При цьому чинне законодавство не вимагає зазначати безпосередньо у самому договорі ідентифікатор закупівлі.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Перелік локалізованих товарів

Замовник закуповує товари, перелік яких визначений підпунктом 2 пункту 6-1 розділу X «Прикінцевих положень» Закону № 922, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва у 2024 році дорівнює чи перевищує 20%. Дізнайтеся, які товари належать до переліку
174

Головне у липні для закупівельника

У головному в липні знайдете рішення робочих ситуацій, форми, зразки, довідники, відеороз’яснення — усе, що знадобиться у щоденній роботі. Цього місяця зверніть увагу на складові договірної ціни в ТП та умови збільшення ціни в договорах
1155