Як закупити електроенергію та послуги з розподілу, якщо з’явилися нові об’єкти

1731
Автор
консультант із публічних закупівель, канд. економ. наук, Київ

Запитання

На початку року замовник уклав прямий договір про постачання електроенергії, бо не відбулися відкриті торги за відсутності учасників. Окремо він уклав договір із монополістом для закупівлі послуг з розподілу електроенергії. Тепер рішенням сесії замовнику передають ще 8 об’єктів, які приєднані до електромережі, але електропостачанням не користуються. Якщо порахувати постачання та розподіл для цих об’єктів на 2023 рік, загальна сума становитиме до 100 тис. грн. Чи може замовник укласти нові прямі договори на постачання електроенергії та послуги з розподілу саме для цих нових об’єктів?

Відповідь

Так, може. Пояснимо чому.

Якщо у замовника виникла додаткова потреба, яку він не міг передбачити на момент, коли проводив закупівлю за таким самим предметом закупівлі, то варто керуватися пунктом 15 Особливостей. Він дозволяє у разі додаткової потреби за предметом закупівлі, який вже закупили у поточному році, очікувану вартість такого предмета закупівлі не додавати до очікуваної вартості тотожного предмета закупівлі, який закупили. Вид закупівлі такого предмета закупівлі замовники обирають з огляду на вартісні межі, визначені Особливостями.

Тож очікувану вартість нового предмета закупівлі не додавайте до очікуваної вартості тотожного предмета закупівлі, за яким цього року вже уклали договір про закупівлю. Вид закупівлі такого предмета обирайте з огляду на його вартість. Адже у цій ситуації йдеться про додаткові об’єкти, які замовнику передали за рішенням сесії. Саме це і зазначайте в обґрунтуванні, коли вибиратимете вид закупівлі.

Наприклад, щоб придбати послуги з розподілу електроенергії, напишіть так: «відповідно до рішення сесії № ___ від___ замовнику надали 8 додаткових об’єктів ________, з огляду на які виникла додаткова потреба у послугах з розподілу електричної енергії. Об’єкти додали після того, як замовник уклав Договір споживача про надання послуг з розподілу (передачі) електричної енергії від_____ №____. З огляду на це замовник не міг передбачити додаткової потреби на момент здійснення закупівлі за тотожним предметом закупівлі».

Аналогічно обґрунтовуйте закупівлю електричної енергії як нового предмета закупівлі.

Отже, і потребу в постачанні електричної енергії, і потребу в послугах з розподілу електроенергії розглядайте як нові предмети закупівлі. Якщо очікувана вартість нового предмета закупівлі до кінця року становитиме до 100 тис. грн, можете укласти з постачальником прямий договір про постачання електричної енергїї. Для розподілу електричної енергії у будь-якому випадку йтиметься про окремий прямий договір, адже оператор сис­теми розподілу належить до суб’єк­тів природних монополій.

 

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Кінцевий бенефіціарний власник: що врахувати у 2024 році

Хто такий кінцевий бенефіціарний власник та як замовник має перевірити інформацію про кінцевого бенефіціарного власника учасника? Чи можна відмовити в участі у процедурі закупівлі, якщо відсутній кінцевий бенефіціарний власник? Розв’язуємо законодавчі головоломки у статті
825