Чи зазначати у річному плані послуги провайдерів, якщо це не нова закупівля

126
Автор
експерт, шеф-редактор Експертус Держзакупівлі

Запитання

Підкажіть будь ласка, якщо наприклад послуги провайдера і основний договір був заключений у 2014 році і просто сплачується відповідно по рахункам, чи потрібно зазначати і передбачати у новому річному плані рядок «послуги провайдерів» якщо це не нова закупівля? Дякую!

Відповідь

Так. Потрібно.

Адже для замовника закупівля послуг провайдера щороку – це нова потреба. Щоб задовольнити таку потребу замовника уповноважена особа має внести в річний план закупівель відповідного року, зокрема, інформацію про назву предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі /його частини; розмір бюджетного призначення та/або очікувану вартість предмета закупівлі; код економічної класифікації видатків бюджету (для бюджетних коштів); вид закупівлі та орієнтовний початок проведення. Обгрунтуємо докладніше. 

Наразі замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон), проводять публічні закупівлі з урахуванням Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178 (далі – Особливості).  

Замовниками в розумінні закупівельного законодавства є суб’єкти, визначені згідно із статтею 2  Закону, які здійснюють закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону (пп. 11 ч. 1 ст. 1 Закону). 

Відповідно до частини 1 статті 2 Закону до замовників, які здійснюють закупівлі відповідно до Закону, належать: 

  • органи державної влади (орган законодавчої, органи виконавчої, судової влади), та правоохоронні органи держави, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, об’єднання територіальних громад; 
  • Пенсійний фонд України, Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, їх територіальні органи (далі - органи соціального страхування); 
  • юридичні особи, які є підприємствами, установами, організаціями (крім тих, які визначені у пунктах 1 і 2 цієї частини) та їх об’єднання, які забезпечують потреби держави або територіальної громади, якщо така діяльність не здійснюється на промисловій чи комерційній основі, за наявності однієї з ознак: 
  • юридична особа є розпорядником, одержувачем бюджетних коштів; 
  • органи державної влади чи органи місцевого самоврядування або інші замовники володіють більшістю голосів у вищому органі управління юридичної особи; 
  • у статутному капіталі юридичної особи державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50%; 
  • юридичні особи та/або суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність в одній або декількох окремих сферах господарювання, визначених частиною другою цієї статті, та відповідають хоча б одній з визначених ознак. 

Отже, якщо організація/орган належить до замовників, то має усі свої закупівлі товарів, робіт, послуг здійснювати відповідно до Закону з урахуванням Особливостей. 

Відповідно до пункту 14 Особливостей закупівля відповідно до Особливостей здійснюється замовником на підставі наявної потреби або у разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів). Запланована закупівля, незалежно від її вартості, включається до річного плану закупівель замовника відповідно до статті 4 Закону.

Стаття 4 Закону передбачає аналогічні вимоги.  А саме, що планування закупівель здійснюється на підставі наявної потреби у закупівлі товарів, робіт і послуг. Заплановані закупівлі включаються до річного плану закупівель. Річний план та зміни до нього безоплатно оприлюднюються замовником в електронній системі закупівель протягом п’яти робочих днів з дня затвердження річного плану та змін до нього. Закупівля здійснюється відповідно до річного плану

При цьому Мінекономіки як уповноважений орган притримується такої позиції: оскільки наразі Особливостями передбачено можливість планування закупівлі за наявною потребою, замовник може визначати предмет закупівлі за такою потребою до кінця поточного року. Водночас замовникові слід враховувати, що планування на наступний рік здійснюється, виходячи з річної потреби та ураховуючи, що згідно з пунктом 6 Особливостей замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури закупівлі відкриті торги/використання електронного каталогу (у разі закупівлі товару), визначеної Особливостями. 

Отже, кожен замовник з огляду на річну потребу в певному товарі, роботі, послузі зобов’язаний внести інформацію про закупівлю до річного плану закупівель певного року і вже відповідно до такої інформації в річному плані проводити закупівлю. Договори приєднання, зокрема щодо послуг провайдера, не виняток. Для того щоб отримувати щороку такі послуги, замовник повинен внести відповідну інформацію в річний план закупівель і з огляду на очікувану вартість предмета закупівлі визначити вид/спосіб закупівлі. 

УО створила закупівлю з річного плану, що містить помилку: як діяти

Для здійснення закупівель товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких є меншою, ніж 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких є меншою, ніж 200 тис. гривень, робіт, вартість яких є меншою, ніж 1,5 млн. гривень, замовники керуються пунктом 11 Особливостей. Тобто можуть використовувати електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель, у тому числі електронний каталог для закупівлі товарів.

У разі здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом, вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та оприлюднює відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. У разі здійснення закупівлі, вартість якої є меншою, ніж 50 тис. гривень, без використання електронної системи закупівель замовник не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. 

Для закупівлі товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень, замовники керуються пунктом 10 Особливостей, а за наявності права на виняток – пунктом 13 Особливостей. 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Погодження закупівлі з Мінцифри: враховуємо зміни

З 01 жовтня 2024 року змінився порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації до 500 тис. грн. та до 1 тис. грн для послуг з підключення інтернету. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
21861

Зміни в порядку погодження закупівель за Національною програмою з інформатизації

Як проводити закупівлі за Національною програмою з інформатизації з 1 жовтня 2024 року на суму до 500 тис. грн? Який новий алгоритм дій замовника для погодження закупівлі? Пояснимо
1560

Суму за договором про закупівлю електроенергії вичерпали, а кіловати ще є: як діяти

Замовник вичерпав суму за договором про закупівлю електроенергії, але на залишку залишилися кіловати. Із 1 жовтня замовнику потрібно укласти новий договір, щоб встигнути приєднатися до нового постачальника. Як бути із старим договором після розрахунку за вересень? Чи потрібно укладати додаткову угоду на зменшення обсягу?
1067

Закупівля постачання теплової енергії

Як правильно організувати закупівлю теплової енергії? За яким кодом ДК її закуповувати? Чи зобов’язаний замовник укладати саме типовий договір про закупівлю теплоенергії? Чи правомірно вносити зміни до такого договору? Ключові аспекти, які повинен знати замовник під час підготовки та підписання договору про закупівлю теплової енергії за державні кошти — у статті
5307

Закупівля у монополіста

Особливості дозволяють укласти прямий договір, якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання. У тому числі, якщо контрагент займає монопольне становище на ринку. Пояснимо, як підтвердити документально підставу для укладення прямого договору з монополістом
415