Коли вже укладений договір оренди не вважають новим

Фонд держмайна роз’яснив, що орендодавці продовжують договори оренди за результатами проведення аукціону, крім випадків, які передбачає частина 2 статті 18 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-ІХ.

Як закуповувати послуги з охорони і що вимагати в ТД

Коли вже укладений договір оренди не вважають новим

Тобто без проведення аукціону можна продовжувати договори, які укладені та продовжують вперше, якщо строк оренди за такими договорами становить п’ять років або менше.

Раніше частина 2 статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.1992 № 2269-ХІІ (далі — Закон № 2269) визначала: без заяви однієї зі сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після того, як закінчився строк дії договору, його вважали продовженим на той самий строк і на тих самих умовах, які передбачав договір. Проте Закон № 2269 не містив механізму реалізації переважного права орендаря укладати договір оренди на новий термін. Тож орендодавець підписував із сумлінним орендарем додаткову угоду про продовження договору оренди.

Якщо дія договору оренди припинялася і сторони підписували акт приймання-передачі, об’єкт оренди підлягав передачі в оренду за статтями 7 і 9 Закону № 2269. Зокрема, оренду погоджував уповноважений орган управління, проводили оцінку об'єкта, вивчали попит.

Тож, на думку Фонду держмайна, якщо після закінчення дії договору оренди балансоутримувачу за актом приймання-передачі повертали об’єкт оренди та надалі він укладав договір оренди щодо цього об’єкта з тим самим орендарем без дотримання процедури, яку визначав Закон № 2269, такий договір не вважають новим договором оренди, який вперше можна продовжувати без проведення аукціону.

Джерело:лист ФДМУ від 22.11.2021 № 10-16-27682



УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш FB та читайте важливі новини від порталу «Держзакупівлі» першими.

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Зміна ціни в договорах про закупівлю продуктів харчування

Скористаєтеся порадами, які допоможуть запобігти проблемам під час закупівлі продуктів харчування. А також отримаєте детальний механізм зміни ціни договору — шість правил допоможуть уникнути неприємностей, які мали замовники в наведених прикладах
131

Перелік робіт з поточного та капітального ремонту

Коли плануєте ремонт будівлі, буває важко визначитися належить предмет закупівлі до поточного чи капітального ремонту. Пропонуємо ознайомитися з переліком таких робіт, щоб обрати правильно код ДК
202

Погодження договорів з Мінцифрою у 2024 році

У 2024 році порядок погодження проєктів за Національною програмою інформатизації змінився. У статті розглянемо, що врахувати замовнику, щоб погодити проєкти з Мінцифри
14825

Закупівля комп’ютерної техніки у 2024 році

Якщо у 2024 запланували закупівлю комп’ютерної техніки, вам необхідно врахувати чимало важливих аспектів. Розкажемо, як правильно визначити потребу, встановити очікувану вартість та що вимагати від учасників
6067

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді