ДОТ ініціює оновлення каталогу харчових продуктів: що зміниться для військових
Підпишіться на Telegram-канал Держзакупівлі. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води
24 години на виправлення у спрощеній оборонній закупівлі
Мета ініціативи — оптимізувати асортимент, зберігаючи його різноманітність, але водночас запобігти розмиванню загальної вартості комплекту харчування.
«Оновлення каталогу — це логічне продовження системної роботи ДОТ із впровадження ефективної, прозорої та економічно обґрунтованої моделі закупівель для війська. Лише за минулий рік завдяки таким підходам вдалося зекономити на продовольчому забезпеченні приблизно 6 млрд грн з передбачених на це понад 29 млрд грн. Наш пріоритет — забезпечити військових якісним, збалансованим раціоном, водночас підвищуючи ефективність використання бюджетних коштів», — зауважив директор Департаменту політики закупівель МОУ Гліб Канєвський.
Перегляд каталогу ґрунтується на даних, отриманих під час цифровізації процесу обліку споживання продуктів харчування. Це дозволило ухвалювати рішення, зважаючи на реальні статистичні показники.
Через активні бойові дії та зміну запитів від військовослужбовців, пропонується вилучити з каталогу позиції, які фактично не замовляються через складнощі з транспортуванням, зберіганням або споживанням. Йдеться, зокрема, про окремі м’ясні, молочні, овочеві та фруктові позиції. Наприклад, планується замінити малину на лохину, охолоджену свинину та деякі рибні позиції — частково на заморожені тощо.
«Як показує практика, через більш тривалий термін споживання військові, за наявності альтернативи, переважно обирають м’ясні та рибні позиції у замороженому вигляді, а не охолодженому. Ягоди, зокрема малина, потребують спеціальних умов транспортування та зберігання, тому нерідко прибувають вже неналежної якості. Щодо риби — додатково планується розширити асортимент саме українських виробників, зокрема додати калібровані рибні стейки, чищену та патрану заморожену рибу локальних виробництв. Інші позиції, що пропонуються до вилучення, мають у каталозі схожі за характеристиками аналоги, тож ці зміни не позначаться на загальній різноманітності асортименту», — коментує Галина Літош, директорка програми харчування ДОТ.

Окрім того, є запит на додавання до каталогу нових позицій, які наразі не передбачені, але користуються попитом серед особового складу, це, зокрема:
- зефір;
- халва;
- кекс;
- заморожений стейк товстолоба;
- бутильована вода у тарі до 6 літрів тощо.
«Цьогоріч каталог містить 360 артикулів, частина з яких фактично не використовується. Це створює ризики цінових маніпуляцій і ускладнює формування економічно обґрунтованої вартості комплекту в цілому. Ми вже проходили етапи оновлення каталогу, тож нинішні зміни — логічне продовження цієї роботи. Плануємо скоригувати кількість позицій до приблизно 340», — наголошує Галина Літош.
Окремо триває аналіз описів до товарів:
- вони повинні відповідати чинним державним стандартам; але також
- відображати реальну товарну пропозицію на ринку.
Що далі:
- робота з ринком;
- аналіз пропозицій; та
- остаточне формування складу оновленого каталогу.
Джерело: офіційний сайт МОУ