У Раді готовий до розгляду законопроєкт про оприлюднення у Prozorro цін на будматеріали

30 травня 2024 року на засіданні профільного Комітету ВРУ було розглянуто проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо забезпечення оприлюднення замовниками у електронній системі закупівель інформації про ціни на матеріальні ресурси під час закупівель послуг з поточного ремонту та робіт з будівництва (прозоре будівництво).

У Раді готовий до розгляду законопроєкт про оприлюднення у Prozorro цін на будматеріали

Вимоги до розрахунку договірної ціни у будівництві

Законопроєкт № 11057 від 04.03.2024 спрямований на забезпечення максимальної відкритості та прозорості інформації про використання публічних фінансів на закупівлю послуг з поточного ремонту, робіт з капітального ремонту та будівництва шляхом оприлюднення інформації про ціни на матеріальні ресурси.

Зазначене сприятиме:

  • запобіганню корупційним діям і зловживанням під час проведення таких закупівель;
  • запропонований підхід сприятиме конкуренції у таких закупівлях та поверненню цін на матеріальні ресурси у будівництві до ринкових.

Прийняття проєкту Закону дозволить забезпечити дотримання міжнародного стандарту забезпечення прозорості та підзвітності під час використання публічних коштів, а його реалізація стане доказом української влади у намірах забезпечити прозоре та ефективне використання коштів міжнародних партнерів на відбудову України.

«Наш законопроєкт пропонує зобов’язати усіх замовників будівельних робіт оприлюднювати у Prozorro ціни на будівельні матеріали протягом трьох робочих днів із дати укладання договору з підрядником або внесення відповідних змін в укладені договори», – зазначила Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

За її словами, такий підхід надзвичайно важливий, оскільки:

  1. У 80% випадків замовники будівництва не публікують ціни на будівельні матеріали. 9 з 16 ОДА проігнорували запит народної депутатки щодо найдорожчих закупівель робіт із будівництва фортифікацій. Лише 7% кошторисів від загальної вартості будівельних підрядів на фортифікації у 27 млрд грн наразі вдалося отримати депутатськими запитами.
  2. Тільки за 2022-2023 роки повномасштабного вторгнення в Україні витратили на будівельні закупівлі через Prozorro приблизно 520 млрд грн. Для порівняння, на закупівлі зброї за ці два воєнні роки використано близько 670 млрд грн.
  3. У тих кошторисах, до яких отримали доступ журналісти-розслідувачі, наявні завищення цін на будівельні матеріали на 20-40% від ринкових цін. За даними «Наших грошей», у кошторисі на реконструкцію Дегтярівського шляхопроводу в Києві при загальній сумі у 920 млн грн ціна на асфальт була завищена на 20%, а арматура – на 30-40%.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Проектно-кошторисна документація (ПКД)

Проєктно-кошторисна документація — це основний документ в будівництві, що закладає вимоги до об’єкта. Будь-яке будівництво починається з проектування та складання кошторису витрат. Але чи є розробка ПКД окремим предметом закупівлі, чи це частина робіт з будівництва, хто її має замовляти та на підставі якого документа розробляти? Експерт роз’яснює все детально
59639

Навчання з публічних закупівель 2025

Навчання уповноважених осіб у сфері публічних закупівель особливо затребуване у 2025 році. Законодавство під час воєнного стану зазнає змін чи не щомісяця, а відповідальність все ж така висока, штрафи «кусючі». Щоб підвищити свою кваліфікацію закупівельника та уникнути «грошових покарань», оберіть онлайн навчання з публічних закупівель, що найбільше відповідає вашим вимогам. Які є варіанти – розповідаємо
503

Підтвердні документи для заключення договору з Нафтогаз Трейдингом

Експерт зорієнтує: як укласти договір про закупівлю природного газу з Нафтогаз Трейдингом на увесь опалювальний сезон 2024/2025 року; на що звернути увагу під час реєстрації бюджетних зобов’язань за таким договором. На допомогу — зразок оформлення календарного плану до довгострокового договору
2114

Закупівля у монополіста

Особливості дозволяють укласти прямий договір, якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання. У тому числі, якщо контрагент займає монопольне становище на ринку. Пояснимо, як підтвердити документально підставу для укладення прямого договору з монополістом
28

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді