Повна перевірка декларації: звірка з реєстрами та встановлення достовірності даних

Першим етапом повної перевірки, яка здійснюється за затвердженим Порядком проведення повної перевірки декларації, є з’ясування достовірності задекларованих відомостей.

Повна перевірка декларації: звірка з реєстрами та встановлення достовірності даних

Чи вимагати в переможця процедури закупівлі інформаційну довідку з Реєстру НАЗК

Найцікавішим для суспільства та стресовим для державних службовців є етап проведення повної перевірки декларацій. Особливо актуальним це стало через кардинально новий ризик-орієнтований підхід НАЗК до відбору та перевірки декларацій. Тепер не важливим є рівень посади службовця, а вирішальним є показник ризикованості його декларації.

Таким чином НАЗК зможе здійснити перевірку тих категорій декларантів, дістатися до яких раніше було неможливо - це:

  • керівники регіональних органів влади і контролю;
  • керівники державних підприємств;
  • голови місцевих рад і районних державних адміністрацій;
  • правоохоронці та інші.

Першим етапом повної перевірки, яка здійснюється за затвердженим Порядком проведення повної перевірки декларації, є з’ясування достовірності задекларованих відомостей.

Уповноважена особа НАЗК шляхом автоматизованого розподілу отримує декларацію для перевірки. На першому етапі вона звіряє внесені дані в декларацію з тими даними, які є в загальнодержавних реєстрах. Але не до всієї інформації НАЗК має доступ. Це може стосуватись обʼєктів за кордоном, криптовалюти. Крім того, можуть виникати сумніви щодо наявного обсягу готівки. У такому разі уповноважена особа НАЗК звертається до декларанта з проханням надати документи, на підставі яких внесено відомості у декларацію, для перевірки. Декларант за наявності зобов’язаний їх надати. При цьому він має право надати пояснення.

Агентство закликає декларантів надавати документи і НАЗК не доведеться звертатися до інших органів, у тому числі за кордоном, для отримання інформації. Таке сприяння скоротить стресовий для багатьох термін проведення перевірки, а декларант скоріше отримає відповідну довідку за результатами перевірки.

НАЗК нагадує, що Порядком розмежовано поняття неточних та недостовірних відомостей залежно від загальної суми виявлених розбіжностей (невідповідностей) даних у всіх розділах декларації. 

Повідомлення про розпочату повну перевірку декларант отримає в особистому кабінеті в Реєстрі декларацій. Інформацію про тих, чиї декларації потрапили на повну перевірку, можна побачити на офіційному сайті НАЗК у розділі «Моніторинг діяльності НАЗК». Тут також розміщуються довідки за результатами повних перевірок та інформація про направлені до компетентних органів обґрунтовані висновки про виявлені порушення. 

За результатами проведеної повної перевірки декларант отримує примірник довідки та має обов’язок подати декларацію з достовірними відомостями упродовж 10 днів. У разі встановлення недостовірних відомостей та інших порушень з боку НАЗК вживаються заходи реагування відповідно до компетенції органів, а також повідомляється керівник органу, в якому працює декларант.

НАЗК наголошує, що початок повної перевірки ще не означає, що декларант вчинив корупційне або повʼязане з корупцією правопорушення.

Джерело: офіційний сайт НАЗК

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Оскарження рішень АМКУ

Замовник має виконати рішення АМКУ не пізніше 30 днів з дня його прийняття. Або ж може оскаржити таке рішення до суду. Як оскаржити рішення Антимонопольного комітету, якщо ви з ним не згодні та які докази підготувати - роз’яснюємо у статті
8294

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
2839

Що варто знати про нецільове використання бюджетних коштів

За нецільове використання бюджетних коштів, можуть не тільки оштрафувати, а й притягнути до кримінальної відповідальності! Дізнайтеся все про цей важливий аспект і вбережіть себе від неприємностей. Розберемо свіжу судову практику
11067

Пов’язані особи в публічних закупівлях 2024

Чи легко встановити, чи пов’язані особи під час тендеру? Не поспішайте відповідати на це запитання. Для початку ознайомтеся з ознаками та прикладами пов’язаних осіб. Вивчіть значущі судові рішеннями та алгоритми дій замовника, у разі встановлення пов’язаності під час проведення закупівлі.
6425

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді