ДАСУ: система Prozzoro має автоматично показувати ризиковість операцій

Голова Держаудитслужби Алла Басалаєва в інтерв’ю виданню Forbes розповіла про необхідність удосконалення моніторингу закупівель, який вважається одним із найефективніших контрольних заходів використання бюджетних коштів.

Моніторинг закупівель

Моніторинг закупівель 2024

«Один з чотирьох наших контрольних заходів – моніторинг закупівель. Хоча насправді я вважаю його найефективнішим, бо решта – це постконтроль, коли є порушення, але гроші в держбюджет вже не повернути. Уникнути таких історій допоможе лише якісний та всебічний моніторинг закупівель», - пояснила Алла Басалаєва. 

Вона зазначила, що Держаудитслужба активно співпрацює у цьому напрямку з Мінекономіки та  підтримує необхідність внесення правок до Закону «Про публічні закупівлі». Відповідні законопроєкти №10089 та №10090  наприкінці вересня були зареєстровані в Парламенті.

«Зокрема, прописано пʼять підстав для долучення ДАСУ до моніторингу закупівель. Одна з них – індикатор ризику. Це автоматизований процес у системі Prozorro. Я виступаю за те, щоб не було ручного режиму й система автоматично показувала ризиковість операцій на кожному кроці. Тоді ми отримуємо сигнал про можливе порушення і долучаємося до моніторингу», - розповіла Алла Басалаєва. 

Крім того, законопроєктами визначено чіткий перелік суттєвих порушень, які мають вплив на проведення закупівель, а також механізм можливого блокування Держказначейством руху грошей, доки порушення не будуть усунуті.

Джерело: офіційний сайт ДАСУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Моніторинг закупівель 2024

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель 2024, які строки проведення моніторингу закупівлі — у консультації
4210

Оскарження висновку Держаудитслужби про результати моніторингу закупівель

Після проведення моніторингу закупівель орган Держаудитслужби (далі — орган ДАС) склав висновок про порушення замовником законодавства, а він з цим не згоден? Тоді замовник має право оскаржити таке рішення. Як та у який строк це можна зробити? На що звернути увагу при підготовці доказової бази?
5459

Відповідальність у сфері публічних закупівель

Щоб посадові особи замовників дотримувались закупівельного законодавства, держава встановила штрафи за порушення тендерного законодавства. Хто і за які огріхи нестиме відповідальність, роз'яснюємо у статті
40751

Моніторинг публічних закупівель під час воєнного стану

Хто і за яких підстав проводить моніторинг публічних закупівель у 2023 році? Аналіз вимог аудиторів допоможе не допускати порушень, коли складаєте тендерну документацію. А розуміння позиції аудиторів, які проводять моніторинг закупівель, знадобиться, коли виправлятимете помилки на етапі проведення моніторингу та захищатиметеся під час оскарження вимоги Державної аудиторської служби
8815

Передбачаймо відповідальність контрагента в договорі

Інколи буває так, що контрагент не виконує своїх зобов’язань за договором. Та замовник міг би цього уникнути, якби правильно підготував проект договору в тендерній документації. Тобто передбачив у ньому відповідальність сторін, якщо ті порушують умови договору. У такому разі у контрагента не виникнуло б і думки не виконати договір
4845

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді